Uitreiking eretekens uitgesteld na commotie
Groen-fractieleider en Bijzondere Commissievoorzitter Wouter De Vriendt wil het ereteken afschaffen.  Foto: belga

De Bijzondere Commissie Koloniaal verleden zal zich buigen over het lot van eretekens zoals het Grootkruis in de Orde van Leopold II. De uitreiking ervan werd uitgesteld.

Er hadden volgende week donderdag 31 (ex-)parlementsleden en ministers een koninklijke eer moeten krijgen. Ze zouden worden benoemd tot ridder of commandeur in de Leopoldsorde. Drie (voormalige) politici - Eric Van Rompuy (CD&V), Francis Delpérée (Les Engagés) en Emir Kir (ex-PS) - viel zelfs een grotere eer te beurt. Van Rompuy en Delpérée worden bevorderd tot het Grootkruis in de Orde van Leopold II, Kir tot Grootofficier.

Maar Leopold II is meer en meer omstreden door zijn rol in Congo. Bovendien zou het ereteken op 30 juni uitgereikt worden, de nationale feestdag van de voormalige kolonie. De betrokken politici waren daar niet mee opgezet.

In de Kamer heeft de Conferentie van de voorzitters, zowat haar dagelijkse bestuur, daarom beslist zowel de benoemingen als de uitreikingen van het ereteken uit te stellen tot onbepaalde datum. Tegelijk zal er een debat over de eretekens worden gevoerd in de Kamercommissie Koloniaal verleden.

Groen-fractieleider Wouter De Vriendt, voorzitter van die Bijzondere Commissie, is er voorstander van om het Grootkruis in de Orde van Leopold II af te schaffen.

Correctie 23 juni, 10.13 uur: in een vorige versie van dit artikel stond dat ook Emir Kir zou worden bevorderd tot het Grootkruis in de Orde van Leopold II. Hij krijgt echter de titel van Grootofficier.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in