Zelzate wint strijd tegen lokale multinationals
Chemiebedrijf Rain Carbon aan de Vredekaai.  Foto: Marc Herremans/Mediahuis

De Raad van State verwerpt het beroep van een aantal grote bedrijven tegen het belastingreglement van Zelzate.

Het gemeentebestuur van Zelzate, met daarin Vooruit en PVDA, stuurde aan op een taxshift. De bestaande oppervlaktebelasting werd hervormd zodat multinationals in verhouding zwaarder belast werden dan de plaatselijke warme bakker. Dat kostte dertig grote bedrijven sinds 2020 samen 487.000 euro per jaar extra, berekende het ¬gemeentebestuur. Met dat geld kon de factuur van 600 kleine zelfstandigen en kmo’s omlaag, en kon de gemeente haar milieu¬belasting halveren.

Het chemiebedrijf Rain Carbon, de staalproducent ArcelorMittal en de baggeraar Jan De Nul gingen niet akkoord en stapten samen met de werkgeversorganisatie Voka naar de Raad van State om het belastingreglement te ¬laten vernietigen.

Maar na een advies van de auditeur van de Raad van State, die weinig graten zag in de belasting, hebben de bedrijven geen verzoek meer gedaan om de zaak voort te zetten. Volgens de regels van de Raad van State komt dat erop neer dat ze afstand doen van het geding. Hun argument dat ze het verslag van de auditeur nooit hebben ontvangen, verwerpt de Raad.

Voor het overige wijst de raad de eisen van de bedrijven af, meldt de gemeente. ‘Onze ploeg kiest ervoor om op een verantwoorde en sociale manier aan beleid te doen’, klinkt het. ‘Deze lokale taxshift is een zeer eerlijke en billijke operatie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig