De linkse oppositieleider Gustavo Petro (62) heeft zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Colombia gewonnen. Hij wordt zo de eerste linkse president in de geschiedenis van het land.
Petro kreeg volgens de officiële resultaten 50,47 procent van de kiezers achter zich, met 99 procent van de stembiljetten geteld. Dat blijkt uit de resultaten die het Nationaal Register, dat de verkiezingen organiseert, zondagavond bekendmaakte. Zijn tegenstander, de miljonair Rodolfo Hernandez, haalde 47,27 procent van de stemmen binnen.
‘Vandaag is een feestdag voor het volk. Laat hen de eerste volksoverwinning vieren’, schrijft de senator en ex-guerrillastrijder op Twitter. ‘Vandaag heeft de meerderheid van de burgers voor de andere kandidaat gekozen. (...) Ik aanvaard het resultaat zoals het is’, zei Hernandez in een Facebookvideo vanuit zijn huis. ‘Ik wens Dr. Gustavo Petro toe dat hij weet hoe het land te leiden en dat hij trouw blijft aan zijn discours over corruptie.’
‘Ik heb Gustavo Petro gebeld om hem te feliciteren als verkozen president van het Colombiaanse volk’, aldus de aftredende conservatieve president Ivan Duque op Twitter. ‘We zijn overeengekomen elkaar in de komende dagen te ontmoeten om te starten met een harmonieuze, institutionele en transparante overgang.’
Het is de eerste keer in de recente geschiedenis van Colombia dat een zelfverklaarde linkse politicus zijn intrek zal nemen in het presidentiële paleis in Bogotá. Het Zuid-Amerikaanse land is van oudsher conservatief. De sociale kloof is er groot, maar tot nu toe had de linkse politiek een slechte reputatie vanwege het geweld van guerrillagroepen in het decennialange gewapende conflict.
Armoede
Petro wacht een zware taak, want het gaat niet goed met Colombia. Het land werd hard getroffen door de coronapandemie, zeker veertig procent van de inwoners leeft in armoede. Belastinghervormingen die Duque wilde doorvoeren, stuitten in 2021 op woedende protesten van de bevolking, waarbij tientallen doden vielen.
Daarnaast is het drugsgeweld in Colombia de laatste tijd weer opgelaaid. Het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) en andere illegale gewapende groepen verrijken zich via drugshandel en misdaad. Van de ontwapende guerrillabeweging Farc werden inmiddels zeker 300 rebellen vermoord.
De nieuwe president heeft in zijn campagne beloofd de vrede centraal te stellen in zijn ambtstermijn. Hij heeft hiervoor gedetailleerde plannen klaarliggen, onder meer voor de beveiliging van vakbondsleiders en mensenrechtenactivisten. Ook wil hij opnieuw rond de tafel gaan zitten met ELN en heeft hij ingrijpende institutionele hervormingen aangekondigd.