BEREKEN ZELF
Is het leven voor u duurder geworden dan voor een ander?
Bent u de pineut van de inflatie? Of weet u net uitstekend te ontsnappen aan de hogere prijzen? Bereken aan de hand van zes eenvoudige vragen uw persoonlijke inflatie.

Fred Debrock
Het leven wordt in sneltempo duurder. Wat u koopt, kost gemiddeld 9,7 procent meer dan een jaar geleden. Maar dat is de inflatie voor de gemiddelde Belg. En dat bent u niet.
Door enkele belangrijke uitgaven onder de loep te nemen, is het mogelijk een inflatie te berekenen die nauwer aansluit bij uw uitgavenpatroon. En die dus beter weerspiegelt hoe sterk de prijzen voor u gestegen zijn.
Hoe gingen we te werk?
De inflatie wordt berekend door voor alle goederen en diensten de prijsstijgingen te berekenen. Vervolgens worden die gewogen op basis van het uitgavenkorfje van de gemiddelde Belg. Goederen en diensten waar de Belg in het verleden veel geld aan uitgaf, wegen dus zwaarder door. Die gewichten zijn gebaseerd op een enquête, waarbij ruim 6.000 gezinnen voor een korte periode alle uitgaven bijhouden. We gebruiken hiervoor de cijfers van 2018 omdat de cijfers van 2020 vertekend zijn door de coronamaatregelen.
Om uw persoonlijke inflatie te berekenen, passen we de gewichten in het mandje aan, op basis van uw uitgavenpatroon. Een voorbeeld: voor wie geen aardgas verbruikt, zetten we het gewicht op nul. Voor wie dat wel doet, trekken we het gewicht net fors op.
Daarvoor maken we gebruiken van gemiddeldes, die mogelijk niet overeenstemmen met uw uitgavenpatroon. Als u aardgas verbruikt, gaan we ervan uit dat u een gemiddeld verbruik heeft. Mogelijk zet u de verwarming op een lager pitje, of zit u er graag warmpjes bij.
Dat geldt niet alleen voor aardgas, maar voor alle 250 categorieën van producten en diensten waarop de inflatie berekend wordt. Bovendien kan de inflatie per product ook afwijken, doordat u andere merken koopt of een koopjesjager bent die vlot kortingen scoort.
Bijgevolg wijkt uw persoonlijke inflatie af van de hier berekende inflatie. De methode laat weliswaar toe om een inflatie te berekenen die nauwer aansluit bij de prijsstijgingen die u ervaart. Maar het blijft een ruwe benadering, gebaseerd op gemiddelden en aannames. Ook het aandeel van de bevolking dat binnen een inflatiecategorie valt, is een ruwe benadering.
Tekst: Dries De Smet; Berekeningen: Dries De Smet, Ruben Mooijman; Datavisualisatie: Andy Stevens & Tina Boeykens; Bronnen: Statbel, Creg, Fod Mobiliteit, Febiac, Fod Bosa