camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

conflict in Oekraïne

Stoltenberg: ‘Oorlog kan jaren duren’

De Navo bereidt de geesten voor op een aanslepende strijd. Groot-Brittannië ziet problemen met het moreel van de Oekraïense troepen.

maandag 20 juni 2022 om 3.25 uur

Stoltenberg vraagt om de steun aan Oekraïne vol te houden. getty

Niemand weet hoe lang de oorlog in Oekraïne nog zal aanslepen, verklaarde Jens Stoltenberg, ­secretaris-generaal van de Navo, gisteren in een gesprek met de Duitse krant Bild am Sonntag. Hij schetste een pessimistisch scenario. ‘We moeten erop voorbereid zijn dat het jaren kan duren.’

Stoltenberg riep de bondgenoten van Oekraïne op ‘om de steun niet te laten verzwakken, zelfs al zijn de kosten hoog, niet alleen voor militaire steun, ook door stijgende energie- en voedsel­prijzen.’ Die kosten zijn ‘niets ­vergeleken met deze die de ­Oekraïeners dagelijks betalen aan het front’, aldus de secretaris-generaal. Als de Russische president Vladimir Poetin zijn doelen bereikt, ‘zouden we nog een grotere prijs moeten betalen’.

Tijdens een Navo-top in ­Madrid, later deze maand, wordt een nieuw steunpakket voor ­Oekraïne besproken. Dat moet het land helpen oude wapens uit het Sovjettijdperk verder te ­vervangen door modern westers wapentuig, zei Stoltenberg eerder deze week.

Deserterende soldaten

Zijn interventie komt op een ­moment dat niet alleen over het moreel van de Russen, maar ook over dat van de Oekraïeners negatieve signalen naar buiten ­komen. ‘Gevechtseenheden van beide zijden zijn verwikkeld in ­intense gevechten in de Donbas en ervaren wellicht een wisselend moreel’, schreef het Britse ministerie van Defensie in zijn dagelijkse oorlogsbulletin. ‘Oekraïense strijdkrachten hebben de ­afgelopen weken wellicht verliezen geleden door deserties’, aldus het ministerie, dat de aandacht voor het overige vooral vestigde op ­‘gevallen waarin hele Russische eenheden bevelen weigeren en zelfs gewapende confrontaties tussen officieren en hun troepen blijven voorkomen’.

Het Russische leger pochte van zijn kant dat het ‘meer dan vijftig generaals en officieren’ van het Oekraïense leger gedood zou hebben bij een raketaanval op een commandopost in de buurt van Krivi Rih. Dat werd niet bevestigd aan Oekraïense zijde.

Luchtaanvallen op Kiev

De gouverneur van de regio Kiev, Oleksij Koeleba, meldde dat de Oekraïense hoofdstad zondagochtend opnieuw onder Russisch raketvuur kwam. ‘Vanochtend zijn er explosies gehoord in de wijk Vysjhorod. Luchtverdediging vuurde op vijandelijke ­doelen’, schreef Koeleba op ­Telegram. Volgens hem zouden er geen slachtoffers zijn. Wel ­werden inwoners van Kiev opgeroepen om schuilkelders te blijven opzoeken als ze het luchtalarm horen.

Zijn collega in Loehansk, gouverneur Sergij Gajdaj, meldde in het weekend grote Russische troepenverplaatsingen in de ­richting van de stad ­Severo­donetsk die in de frontlinie ligt. ‘Vandaag, morgen of misschien overmorgen zullen ze al hun ­reservetroepen op het strijd­toneel brengen’, zei Gajdaj op de Oekraïense televisie. ‘Ze zijn met zo veel dat we stilaan op een ­kritiek punt komen.’ Hij voegde eraan toe dat de Russen intussen het grootste deel van Severo­donetsk controleren, maar dat ze stad nog niet volledig in handen hebben. (rte, wle)

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen