Geen meerderheid meer voor Macron in Frans parlement, nooit zoveel zetels voor Rassemblement National
Zonder absolute meerderheid in het parlement krijgt president Macron het moeilijker om zijn plannen te realiseren.  Foto: reuters

De coalitie Ensemble! van de Franse president Emmanuel Macron is er bij de parlementsverkiezingen van zondag niet in geslaagd een absolute meerderheid te behalen. Het Rassemblement National van Marine Le Pen haalde een recordaantal zetels binnen.

De coalitie Ensemble! van de Franse president Emmanuel Macron heeft 246 zetels binnengehaald bij de parlementsverkiezingen van zondag – dus geen absolute meerderheid (289). Dat blijkt uit de definitieve cijfers van de krant Le Monde.

De linkse coalitie Nupes met Jean-Luc Mélenchon behaalde 142 zetels. Het uiterst rechtse Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen realiseerde met 89 zetels een historische doorbraak.

Het centrumrechtse Les Républicains (LR) behaalde 61 zetels en bondgenoot UDI 3, ten opzichte van ongeveer 100 in de vorige legislatuur. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken kwam 53,77% van de stemgerechtigden niet opdagen. Zo’n 48,9 miljoen ingeschreven kiezers konden gaan stemmen.

‘Nederlaag van Macron’

Mélenchon liet in een eerste reactie al optekenen dat dit resultaat – ‘totaal onverwacht en ongezien’ – vooral ‘de nederlaag van Macron’ is. Volgens hem is de partij van de president ‘totaal ontspoord’ en Mélenchon kapittelde ook de ‘morele mislukking’ van leden van de meerderheid ‘die aan iedereen onophoudelijk lessen geven en zich voordoen als een dam tegen extreemrechts, maar als belangrijkste resultaat hebben gehad dat extreemrechts is versterkt.’

Marine Le Pen (RN) liet optekenen dat ze ‘alle patriotten’, zowel van links als van rechts, hoopt te verenigen. Ze beloofde een sterke oppositie te voeren, maar ‘met respect voor de instellingen’. ‘Het belang van Frankrijk en het Franse volk is ons enige kompas’, aldus Le Pen.

‘Ontgoochelend’

President Macron zelf reikt de hand naar ‘iedereen die het land vooruit wil laten gaan’. Dat heeft regeringswoordvoerster Olivia Grégoire zondag gezegd in een eerste reactie op wat zij de ‘ontgoochelende’ resultaten noemde. ‘Er zijn gematigden, parlementsleden van de rechterzijde die aan onze zijde zullen staan’, zei Grégoire op de televisiezender France 2. ‘We reiken onze hand uit naar iedereen die wil dat we het land vooruit laten gaan’, aldus de woordvoerster.

Minister van Economie Bruno Le Maire erkende dat de situatie ongezien is. Frankrijk wordt volgens hem niet onbestuurbaar, maar ‘we gaan blijk moeten geven van veel verbeelding’, voegde hij daar wel aan toe. Hij maakte zich ook sterk dat de meerderheidsgroep die het staatshoofd steunt ‘de enige is die in staat is om Frankrijk te besturen’.

Grote namen sneuvelen

Macron haalt niet alleen het aantal verhoopte zetels niet, hij ziet ook enkele grote namen uit het parlement verdwijnen. Minister van Gezondheid Brigitte Bourguignon en minister van Milieu Amelie de Montchalin zouden allebei hun zetel kwijtspelen, net als Christophe Castaner, oud-minister van Binnenlandse Zaken. Ook de voorzitter van de Assemblée, Richard Ferrand, moest zijn nederlaag toegeven.