Voormalig topman luchthaven Luik aangehouden
Luc Partoune.  Foto:  BELGA

Luc Partoune, ex-ceo van Liège Airport, is vrijdagavond, na ruim 24 uur van zijn vrijheid te zijn beroofd, voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De man werd aangehouden, zo meldt het parket van Luik zaterdag aan Sudinfo.

Ook een andere man werd van zijn vrijheid beroofd. Het gaat om een werknemer van een bedrijf dat werd opgezet om gebouwen voor Alibaba te bouwen.

De vrijheidsberovingen kaderen in een onderzoek dat werd opgestart na een reeks audits die de nieuwe directie van Nethys heeft laten uitvoeren door bedrijfsrevisor Deloitte. De audit van de luchthaven van Luik, een van de dochterondernemingen van Nethys, heeft in februari 2021 verschillende ernstige tekortkomingen aan het licht gebracht.

Het rapport, dat leidde tot Partounes ontslag, legde verschillende anomalieën tussen 2017 en 2020 bloot. Er werden een veertigtal mogelijke inbreuken vastgesteld, met name rond de levensstijl en de uitgaven van de voormalige ceo van de luchthaven van Luik. De analisten van Deloitte wezen op de totale ondoorzichtigheid van overheidsopdrachten, het ontbreken van concurrentie, controversiële en dure consultancyopdrachten, fictieve jobs en gigantische interne onkostenrekeningen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in