Rousseau offert eigen fractieleider op na mislukt verbod op onverdoofd slachten in Brussel
  Foto:  BELGA

Vooruit-voorzitter Rousseau zet zijn Brusselse fractieleider Fouad Ahidar uit het partijbureau na een stemming waarbij het verbod op onverdoofd slachten afgewezen werd.

Na een emotionele discussie ­stemde het Brussels Parlement vrijdag over een voorstel van ­ordonnantie om een verbod op ­onverdoofd slachten in te voeren, net zoals in Vlaanderen en Wallonië al is ­gebeurd. Het bleef spannend tot het einde. Parlementsvoorzitter Rachid Madrane (PS) waarschuwde het publiek vooraf zelfs dat het niet mocht reageren bij de stemming.

In de commissie had het voorstel al geen meerderheid gehaald. Bij de stemming in het plenaire par­lement over het verslag van die commissie had die beslissing nog omgedraaid kunnen worden, als een meerderheid van de Brusselse Parlementsleden het verslag zou afwijzen, maar zover kwam het niet. 42 Parlementsleden stemden voor het verslag, bij 38 tegen en 8?onthoudingen.

De initiatiefnemers – Groen, Open VLD en Défi – hadden nog ­geprobeerd om een meerderheid te verleiden door de inwerking­treding van het verbod te koppelen aan een brede code voor het dierenwelzijn, waardoor het verbod pas later en ten laatste in 2025 in ­werking zou treden. Het mocht niet baten.

Verdeeld

Het valt op hoe verdeeld er ­gestemd werd. Het voorstel van ­ordonnantie werd ingediend door de meerderheidspartijen Groen, Open VLD en Défi en werd ­gesteund door de oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang. Andere meerderheidspartijen PS en Ecolo stemden grotendeels voor de goedkeuring van het verslag, waardoor het verbod werd afgewezen.

Maar ook intern waren de par­tijen verdeeld. Bij de PS stemden ­Véronique Jamoulle en Julien ­Uyttendaele voor de goedkeuring van het verslag en de anderen ­tegen. Bij de MR onthield Viviane Teitelbaum zich. Bij Défi stemden zes parlementsleden tegen het ­verslag en vier voor. Ook ecolo stemde erg verdeeld.

Het was vooral uitkijken naar de houding van Brussels Vooruit-fractieleider Fouad Ahidar, het enige lid van de One.Brussels/Vooruit-fractie in het Brussels Parlement die ook lid is van Vooruit. Die had de toorn van partijvoorzitter ­Conner Rousseau opgewekt door aan te kondigen dat ook hij tegen het verbod zou stemmen.

Intern debat

Ahidar gebruikte daar religieuze argumenten voor: ‘Ik kan en wil niet geloven dat God wil dat dieren lijden’, zei hij in het Brussels Par­lement. Voor Rousseau was dat ­enkele bruggen te ver. Hij waarschuwde dat er gevolgen zouden zijn als Ahidar voet bij stuk hield.

De stemming in het parlement was maar net afgelopen, toen de ­reactie van Rousseau bekendraakte. Hij zet Ahidar met onmiddellijke ingang uit het partijbureau van Vooruit, de eerste keer dat een ­partijvoorzitter van de Vlaamse ­socialisten zo’n maatregel neemt.

‘Voor Vooruit is dierenwelzijn belangrijk. Wij zijn voor een ­verbod op onverdoofd slachten. Dit standpunt kwam er na intern debat met veel mensen en gemeenschappen’, zegt Rousseau. ‘Intern moet er stevig gedebatteerd worden. We nemen samen een beslissing. En voeren die beslissing ­eendrachtig uit. Ook in Brussel.’

Daarmee is voor Rousseau de kous af. Hij wil er verder niet meer over praten. ‘We werken verder aan de koopkracht en de gezondheid van de mensen.’

Daarmee komt een eind aan een zeer moeilijke periode voor de Brusselse meerderheid, de schade is enorm. Ondanks de keuze om de parlementsleden vrij te laten ­stemmen, nemen de Franstalige socialisten het Défi nog altijd ­kwalijk dat ze het tot een stemming liet ­komen. De relaties tussen Brussels PS-fractieleider Ahmed Laaouej en Défi-voorzitter François De Smet lijken tot een dieptepunt gezakt. Dat straalt ook af op minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Dierenwelzijn Bernard ­Clerfayt (Défi) die het ­verbod zelf op tafel had gelegd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in