Luc Van Looy wordt dan toch geen kardinaal
Luc Van Looy wordt later dit jaar 81. Sinds zijn pensionering verblijft hij in Scherpenheuvel, waar hij actief is in de dagelijkse werking van de basiliek. Foto:  BELGA

Luc Van Looy, oud-bisschop van Gent, wordt dan toch geen kardinaal. Paus Franciscus had eind mei zijn benoeming aangekondigd, maar Van Looy heeft de paus verzocht dat niet te doen en dat verzoek werd ingewilligd, zo melden de bisschoppen.

Paus Franciscus had eind mei de benoeming van 21 nieuwe kardinalen aangekondigd, onder wie ook Luc Van Looy. Maar hij heeft de paus gevraagd om een zogeheten dispensatie van zijn kardinalaat en die heeft dat aanvaard. Dat meldt de bisschoppenconferentie donderdag in een persbericht.

Op het nieuws van zijn kardinaalscreatie kwam veel kritiek omdat monseigneur Van Looy als bisschop van Gent, van 2004 tot 2019, niet altijd voldoende doortastend zou zijn opgetreden tegen misbruik in een pastorale relatie.

‘Om te voorkomen dat slachtoffers van dergelijk misbruik door zijn kardinalaat nogmaals gekwetst zouden worden, heeft Monseigneur Van Looy aan paus Franciscus gevraagd hem te dispenseren van de aanvaarding van de benoeming tot kardinaal’, aldus de bisschoppenconferentie.

Kardinaal Jozef De Kesel, voorzitter van de Belgische bisschoppenconferentie, en de Belgische bisschoppen ‘waarderen de beslissing van Monseigneur van Looy.’ Ze herhalen hun engagement om de strijd tegen elke vorm van misbruik in de katholieke klerk verder te zetten.

Kardinalen zijn na de paus het hoogst in rang binnen de kerk. De geestelijken worden op 27 augustus officieel ingezworen tijdens een consistorie. Door het verzoek van Van Looy om hem niet te benoemen tot kardinaal, blijft De Kesel, aartsbisschop van Mechelen-Brussel, de enige Belgische kardinaal.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig