Aleksandr Vlasov slaat dubbelslag in Ronde van Zwitserland, Remco Evenepoel lost en verliest kostbare tijd
De Rus Aleksandr Vlasov was de sterkste in de print.  Foto: epa-efe

Aleksandr Vlasov heeft de vijfde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen en is de nieuwe leider. Remco Evenepoel verloor meer dan twee minuten.

Opschudding voor aanvang van de vijfde rit in Zwitserland. Team Jumbo-Visma besliste donderdagochtend om niet meer van start te gaan, Ineos-Grenadiers haalde Adam Yates uit koers nadat bij hem milde symptomen vastgesteld werden en ook Team DSM zag drie renners (Sören Kragh Andersen, Casper Pedersen en Cees Bol) uitvallen met het coronavirus. De schrik zit er opnieuw in bij de wielerploegen. Zeker met de Ronde van Frankrijk in zicht wil niemand risico’s nemen.

In een heuvelachtige rit met kans voor de vluchters ging een vijftal er heel vroeg vandoor: Alexander Kamp (Trek-Segafredo), Silvan Dillier (Alpecin-Fenix), Anthony Turgis (Team TotalEnergies), Johan Jacobs (Movistar) en Claudio Imhof (Zwitserland). Toen de heuvels elkaar sneller opvolgden, moesten die laatste drie de rol al snel lossen. Op 36 kilometer van de streep bleef de Zwitserse kampioen Dillier alleen over nadat ook Kamp de rol had moeten lossen.

Evenepoel lost twee keer

De voorsprong van Dillier was beperkt – op 30 kilometer van de finish nog iets meer dan één minuut – en dus konden de sterkere mannen in het peloton nog voor de ritwinst gaan. Onder meer Remco Evenepoel kon al een zaakje doen in het klassement, maar op 21 kilometer van de finish moest onze landgenoot plots lossen op een van de klimmetjes.

Op 16 kilometer van de streep werd Dillier ingelopen door het peloton en kon de finale echt beginnen. Intussen kon Evenepoel opnieuw aanklampen bij dat peloton, maar op de volgende klim – een col van derde categorie van 2,7 kilometer aan gemiddeld 7,7 procent – loste hij opnieuw. Dit keer definitief. De laatste tien kilometer moest onze landgenoot op eigen tempo afwerken, waardoor hij twee minuten en tien seconden verloor.

De rit draaide uit op een sprintje tussen klassementsmannen Vlasov, Powless, Fuglsang en Thomas. Daarin toonde de Rus Aleksandr Vlasov zich de sterkste.