Minister Demir krijgt permanente politiebescherming
Het boerenprotest in Merksplas werd grimmig.  Foto:  Sebastian Steveniers

Het Nationaal Crisiscentrum heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) permanente politiebescherming toegezegd. Dat schrijft de website Businessamen is aan de redactie bevestigd.

Voortaan moet minister Demir zich verplaatsen in een beveiligde wagen, onder begeleiding van de federale politie. Daarnaast krijgt ze ook permanente politiebewaking als ze thuis is of bezoeken brengt.

De bescherming heeft te maken met de verhitte gemoederen bij de landbouwers over het stikstofakkoord van de Vlaamse regering. Bij een vergadering van Demir met de lokale landbouwers in Merksplas, bleek dat die allerminst opgezet zijn met de maatregelen die hun worden opgelegd.

Tijdens de vergadering voerden boeren buiten actie met een stoet tractoren, die het centrum van Merksplas blokkeerden. Vooral één tractor viel op: een waar een bord met de slogan ‘Demir aan de strop’ was bevestigd, samen met een galg waaraan een pop bengelde. Demir heeft een klacht ingediend tegen de actie, de politie bekijkt de zaak.

Dat wil niet zeggen dat de situatie uit de hand liep. De landbouwers stelden zeer kritische en soms emotionele vragen, velen van hen zien hun toekomst instorten. Maar het bleef rustig, op wat loeiende sirenes na.

Vlaams Parlementslid Tinne Rombouts (CD&V) was aanwezig en applaudisseerde mee met de landbouwers. Zij zegt dat ze dit alleen deed als er pertinente vragen werden gesteld, die ze soms ook zelf al had aangekaart in het Vlaams Parlement.

Ook maandagavond genoot Demir overigens al bescherming.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig