Europees Hof houdt eerste vlucht met asielzoekers naar Rwanda tegen
De controversiële maatregel om vluchtelingen naar Rwanda over te vliegen, lokte ook maandag protest uit in Groot-Brittannië.  Foto: rtr

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft de herlocatievlucht van de zeven vluchtelingen die naar Rwanda zouden vertrekken, geblokkeerd. Het is niet duidelijk hoe het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zal reageren op de beslissing.

Een lastminuteberoep tegen de controversiële plannen van de Britse regering om mensen die illegaal in het Verenigd Koninkrijk aankwamen naar Rwanda over te brengen, was maandag verworpen door het hof van beroep in Londen. Nu dit laatste juridische obstakel weggenomen is, zou de eerste vlucht binnen het ‘Rwanda-UK migration and economic development partnership’ dinsdag vertrekken. Naar alle waarschijnlijkheid waren er zeven vluchtelingen aan boord. De mensen op de vlucht zouden uit Afghanistan, Syrië, Iran en Irak afkomstig zijn.

Het Europees Hof heeft die vlucht tegengehouden, schrijft BBC. Het Hof stelt dat er een volledige herziening van het uitzettingsbeleid voor Rwanda moet komen.

Het Hof zegt nog dat hun beslissing er is gekomen door bezorgdheden bij de Verenigde Naties. De VN vreesde dat asielzoekers die naar Rwanda zouden gestuurd worden, achtergelaten zouden worden in onveilige omstandigheden. De rechters in Londen daarentegen zien geen risico’s.

Veel protest

De regering van premier Boris Johnson blijft vastberaden om door te zetten met de plannen, ondanks tegenkanting van mensenrechtengroeperingen, de Verenigde Naties, de Anglicaanse kerk en zelfs de koninklijke familie. Later deze maand zou er nog een rechtszaak voorkomen over de legale basis van de overeenkomst.

In Rwanda krijgen de overgebrachte vluchtelingen dezelfde sociale en medische rechten als Rwandese burgers. In ruil voor de opvang en integratie krijgt Rwanda 145 miljoen euro van de Britse overheid.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in