Google schikt groepszaak aangespannen door 15.000 vrouwen
Google wordt er onder meer van beschuldigd vrouwen systematisch minder loon uit te betalen dan mannen voor gelijkaardige functies.  Foto:  ap

Google gaat ruim 118 miljoen dollar betalen aan meer dan 15.000 vrouwelijke werknemers die een collectieve rechtszaak hadden aangespannen vanwege discriminatie op het werk.

De groepszaak (class action suit, red.) werd aan het rollen gebracht door drie werkneemsters van Google die in 2017 een klacht indienden bij de rechtbank van San Francisco. Ze beschuldigden Google ervan vrouwen systematisch minder loon uit te betalen dan mannen in gelijkaardige functies en door ze in lagere loonschalen in te delen dan hun mannelijke collega’s met dezelfde kwalificaties en ervaring. Promoties naar afdelingen met betere carrièremogelijkheden zouden door de techreus ook vaker geweigerd zijn aan vrouwen dan aan mannen, meldt The Wall Street Journal.

Geen schuldbekentenis

De minnelijke schikking heeft betrekking op zowat 15.500 vrouwelijke werknemers die sinds september 2013 in 236 verschillende functies voor Google in Californië gewerkt hebben, zeggen de advocatenkantoren Lieff Cabraser Heimann & Bernstein en Altshuler Berzon die de vrouwen verdedigden. Als onderdeel van het akkoord zal Google ook zijn rekruterings- en verloningspraktijken van de afgelopen negen jaar laten analyseren door een onafhankelijke partij.

Een woordvoerder van Google bevestigde dat er een overeenkomst is, die geen schuldbekentenis inhoudt. ‘We verbinden ons er absoluut toe om al onze werknemers op een juiste en rechtvaardige manier te betalen en aan te werven’, aldus de woordvoerder. De schikking moet nog worden goedgekeurd door een rechter.

Niet eerste schikking

Het is niet de eerste keer dat Google een discriminatiezaak afkoopt. Het bedrijf aanvaardde in 2021 al om het Amerikaanse ministerie van Arbeid 3,8 miljoen dollar te betalen na een reeks beschuldigingen van discriminatie tegenover 5.500 vrouwen en Aziatische werknemers.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig