camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

oorlog Oekraïne

Zelenski vraagt Westen om nog meer zware wapens

In de Oost-Oekraïense stad Severodonetsk worden de gevechten steeds grimmiger. EU-commissie­voorzitter Ursula von der Leyen bezocht afgelopen weekend Kiev.

maandag 13 juni 2022 om 3.25 uur

Ursula von der Leyen. epa-efe

De felste gevechten om de controle over de Oost-Oekraïense Donbas-regio woedden afgelopen weekend opnieuw in Severodonetsk. De ­industriestad, die voor de oorlog zo’n honderdduizend inwoners telde, is na wekenlange gevechten inmiddels grotendeels met de grond ­gelijkgemaakt.

Plaatselijke autoriteiten meldden zondag aan persagentschap Reuters dat, hoewel Russische ­troepen de stad nu bijna volledig in handen hebben, er nog altijd ­hevige straatgevechten plaats­vinden.

Brand in fabriek

Daarbij is er zaterdag brand uit­gebroken in een chemische fabriek aan de rand van de stad. Die zou zijn ontstaan na een groot olielek. In de schuilkelders eronder zitten niet alleen naar schatting acht­honderd gevluchte burgers, volgens Russische separatisten hebben er zich ook tot vierhonderd ­militairen verschanst. Het is niet duidelijk of er bij de brand slachtoffers vielen.

‘Na de oorlog moet Oekraïne de rechtsstaat versterken, corruptie bestrijden en de bureaucratie aanpakken’ Ursula von der Leyen  EU-commissievoorzitter

Russische troepen vernielden zondag ook een brug die Severodonetsk verbindt met het naburige Lysytsjansk. Het maakt er een eventuele evacuatie van burgers alleen maar moeilijker door.

Soebatten over toetreding

De Oekraïense president Volo­dimir Zelenski drong het voorbije weekend bij het Westen opnieuw aan op wapens. Volgens Zelenski hebben de Russen ‘tienmaal ­zoveel zware wapens’ als de Oekraïense troepen.

Zelenski ontving zaterdag ook EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen in Kiev. Ze zei dat de Europese Commissie ‘eind volgende week’ een standpunt zal ­in­nemen over het verzoek van Oekraïne om toe te treden tot de EU. In een statement zegt Von der Leyen wel dat Oekraïne meer werk zal moeten maken van de strijd tegen corruptie. ‘Vandaag vecht Oekraïne een oorlog uit. Uw aandacht, en ­onze steun, is volledig daarop ­gericht’, deelt ze mee. ‘Maar we ­willen ook verder kijken, naar wat daarna moet worden gedaan. De rechtsstaat versterken, corruptie bestrijden en de bureaucratie ­aanpakken, om investeerders te lokken.’

Volgens Bild am Sonntag reizen ook de ­Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Franse president ­Emmanuel ­Macron en de Italiaanse premier Mario Draghi deze maand naar de Oekraïense hoofdstad. (pvm)

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen