Eline Berings wordt ethisch consulent bij Sport Vlaanderen
Eline Berings.  Foto:  BELGA

Eline Berings (36) is aangesteld als Consulent Ethiek bij Sport Vlaanderen. De voormalige hordeloopster moet bijdragen aan een sterker integriteitsbeleid in de sportwereld.

In de strijd tegen grensoverschrijdend gedrag heeft Vlaanderen de voorbije jaren al procedures, gedragscodes en preventieve maatregelen uitgewerkt. Elke sportfederatie is sinds 1 januari 2021 verplicht om zowel een Aanspreekpunt Integriteit (API) als een tuchtcommissie te hebben voor grensoverschrijdend gedrag.

De aanstelling van Eline Berings als Consulent Ethiek in de topsport is bedoeld als extra bouwsteen in het integriteitsbeleid. ‘Met Eline hebben we iemand met kennis van zaken’, stelt Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) in een persbericht. ‘Als psychologe en ex-atlete begrijpt ze de veeleisendheid van topsport en zal ze toezien op de uitvoering van een integer topsportklimaat in Vlaanderen.’

Berings moet ervoor zorgen ‘dat de voorwaarden voor het creëren van een veilig topsportklimaat grondig worden doorgevoerd’. ‘Ze zal in nauw contact staan met trainers, coaches en andere experten in de omkadering van de topsporters. Ze zal zeer gericht, én in samenwerking met het ICES (Centrum voor Ethiek in de Sport), zowel preventieve als reactieve initiatieven nemen om de topsporter op alle mogelijke manieren te ondersteunen en erop toe te zien dat ieders integriteit gewaarborgd wordt.’

Eline Berings, in 2009 Europees kampioene in zaal op de 60 meter horden, zette in september 2021 een punt achter haar topsportcarrière.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in