Levenslang geëist tegen verdachten moord op Peter R. De Vries
 Peter R. de Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten. Hij overleed op 15 juli 2021. Foto: Mischa Schoemaker 

Het Nederlandse Openbaar Ministerie vraagt de maximumstraf voor Delano G. en Kamil, die terechtstaan voor de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Het OM ziet geen verzachtende omstandigheden, bleek op de eerste dag van het proces tegen de vermoedelijke schutter en zijn handlanger.

Vooraf
Peter R. de Vries werd op 6 juli 2021 in het centrum van Amsterdam op straat neergeschoten. De Vries viel neer en moest gereanimeerd worden. Hij is aan de verwondingen van die aanslag overleden.
De twee verdachten werden aangehouden in een vluchtauto op de snelweg A4 bij Leidschendam, regio Den Haag. Het gaat om Kamil E., een 35-jarige uit Maurik (Gelderland), en de 21-jarige Delano G. uit Rotterdam. Die laatste is de vermoedelijke schutter.
De Vries werd gedurende zijn 40-jarige carrière meerdere malen bedreigd, in het verleden onder meer door de Nederlandse topcrimineel Willem Holleeder en recenter door Ridouan Taghi. Die laatste is de hoofdverdachte in een grote strafzaak die draait om verschillende moorden en moordpogingen in het drugscircuit.

Aan het eind van de eerste zittingsdag in het moordproces-De Vries maakte de officier van Justitie – de aanklager – duidelijk dat er geen twijfel kan zijn over de rol van de twee verdachten, Delano G. (22) en Kamil E. (36). Ze wilden volgens hem ook angst aanjagen door misdaadverslaggever Peter R. de Vries op klaarlichte dag op straat in Amsterdam neer te schieten. ‘De verdachten hebben hun recht op vrijheid verspeeld’, klonk het als motivering van de eis tot levenslange opsluiting. De uitspraak volgt op 14 juli.

Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat Delano G. de schutter is en Kamil E. de chauffeur. De twee verdachten waren aanwezig. G. gaf al aan niet op de beschuldigingen te willen reageren. ‘Nee, ik wil niks zeggen, meneer’, zei hij tegen de rechter. E. ontkende op zijn beurt dat hij schuld heeft aan de moord. ‘Ik heb niemand vermoord. Ik was alleen maar de chauffeur’, stelde hij.

   • Verdachten moord Peter R. de Vries ‘weten van niets’

Bij aanvang van de zitting waarschuwde de voorzitter dat het proces schokkend kan zijn voor de nabestaanden. De kinderen, ex-echtgenote en partner van De Vries wonen het proces bij en maakten vandaag al gebruik van hun spreekrecht.

Hinkelende achtervolger

De rechtszaak begon met de feitenbehandeling, met camerabeelden van de twee verdachten. Zo was op een van de beelden die dinsdagvoormiddag getoond werden te zien dat een man langs de achteruitgang van de studio van RTL Boulevard liep. De politie denkt dat het om Kamil E. gaat, maar hij ontkent dat. Wanneer hem werd gevraagd waarom zijn telefoon in die buurt een zendmast aanstraalde, zei de verdachte dat hij dat zelf ook niet begrijpt.

De beelden zijn belangrijk, want op dat moment was Peter R. de Vries in de studio. Later is te zien dat een man De Vries lijkt te volgen. Die persoon hinkelt. Kamil E. liep een tijdlang rond in gips. De rechtbank hield de verdachte voor dat hij net had bekend dat hij in Amsterdam was. ‘Dat klopt inderdaad, maar die man ben ik niet’, reageerde E.

Zoon en dochter spreken

Kelly en Royce de Vries, de kinderen van de vermoorde misdaadjournalist, hielden dinsdag in de rechtbank in Amsterdam een emotioneel betoog over hun vader. Kelly sprak rechtstreeks tegen de verdachten Delano G. en Kamil E. ‘Delano, ik kijk naar jou zoals je niet naar mijn vader durfde te kijken toen je hem van achteren neerschoot.’

Ze haalde een boek van haar vader aan met de titel Een moord kost meer levens. Ze doelde niet alleen op haar familie, maar ook op de vele nabestaanden van misdrijven die De Vries bijstond, én op de verdachten. ‘Jouw zoon, Delano, jouw kinderen, Kamil: kinderen die geconfronteerd zullen worden met wat jullie hebben gedaan. Ook dat hebben jullie op je geweten. Mijn vader zal voor altijd de geschiedenisboeken ingaan, net als jullie. Maar over mijn vader zullen ze schrijven dat hij een held was’, zei Kelly.

Royce sprak op zijn beurt niet tegen de verdachten, maar tegen de rechtbank. ‘Aanvankelijk wilde ik me richten tot de verdachten. Om mijn verdriet en boosheid te uiten of een snaar bij hen te raken. Maar inmiddels weet ik dat dit volkomen zinloos is. Woorden hebben geen enkel effect.’ Hij vertelde daarom wat voor een geweldige man De Vries was voor hem, zijn zus en zijn moeder.

Motief nog onbekend

Het is in deze zaak van belang of bewezen kan worden dat Kamil E. de man is die De Vries heeft gevolgd. Dat zou betekenen dat hij wist dat de misdaadjournalist vermoord zou worden en dat hij daar een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd. In dat geval kan de moord hem net zo zwaar worden aangerekend als de schutter.

Een motief voor de moord is nog niet bekend. Er wordt rekening mee gehouden dat die te maken zou hebben met de rol van De Vries in het omvangrijke liquidatieproces-Marengo, met hoofdverdachte Ridouan Taghi. De Vries was adviseur en vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. Nadat in 2018 bekend was geraakt dat B. zich gemeld had als kroongetuige, werd zijn broer Reduan doodgeschoten. In september 2019 werd ook zijn advocaat Derk Wiersum vermoord.

Vervolg proces

Na deze eerste zittingsdag ligt het proces een week stil. De volgende zitting is gepland voor 15 juni. Dan komt Tahmina Akefi, de partner van De Vries, als eerste getuigen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in