camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

luchtvaart

Ryanair test Afrikaans van Zuid-Afrikanen

dinsdag 7 juni 2022 om 3.25 uur

 ap

De Ierse luchtvaartmaatschappij verplicht Zuid-Afrikanen om een vragenlijst in te vullen vooraleer ze, vanuit om het even welk Europees land, op een vlucht naar Groot-Brittannië ­mogen stappen. Die vragenlijst is opgesteld in het Afrikaans, een taal die door 12 procent van de inwoners van Zuid-Afrika wordt gesproken en die in verband wordt ­gebracht met de witte overheersing tijdens het apartheidsregime in het land.

Met de ‘eenvoudige vragenlijst’ wil Ryanair reizigers die niet uit Zuid-Afrika komen detecteren. Er zouden veel nagemaakte Zuid-Afrikaanse paspoorten in omloop zijn.

‘Als ze de vragenlijst niet kunnen invullen, zal hun vlucht geweigerd worden en krijgen ze hun geld terug’, zei een woordvoerder van de maatschappij.

De ingreep leidt tot verontwaardiging in Zuid-Afrika. Conrad Steenkamp, directeur van de Afrikaans Taalraad, noemt het ‘volstrekt absurd’. Afrikaans is de op twee na meest gesproken taal in Zuid-Afrika. 12 procent van de 58 miljoen inwoners spreekt de taal. In het land worden 11 talen ­gesproken. De maatregel wordt er ontvangen als discriminerend voor alle Zuid-Afrikanen die geen Afrikaans spreken.

De Britse overheid heeft al laten weten dat ze die maatregel niet ­verplicht. Ryanair wil niet zeggen waarom het de vragenlijst toch ­invoert.

 (reuters)

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen