Trotta krijgt 28 jaar en Sandro Hamidovic levenslang voor dodelijke gijzeling Aquino
Martino Trotta in de rechtszaal. 

In het Tongerse hof van assisen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag rond middernacht de straffen uitgesproken voor de 62-jarige Martino Trotta en vier leden van de Hamidovic-familie.

Trotta en de 52-jarige Sandro Hamidovic, de 40-jarige Bosko Hamidovic, de 36-jarige Nebusha Pavlovic en de 43-jarige Dragisa Hamidovic werden woensdagavond schuldig verklaard aan gijzeling van Silvio Aquino met de dood tot gevolg. Het beraad nam een vijftal uur in beslag. Trotta kreeg 28 jaar cel en Sandro Hamidovic een levenslange celstraf.

Er is voor geen enkele veroordeelde ingegaan op de facultatieve bijkomende straf van een ter beschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Voor Bosko, die in Maasmechelen het vertrek van aan Silvio’s woning doorbelde, werd het een celstraf van 20 jaar. Dragisa, die eind augustus 2021 in Spanje werd opgepakt en als eerste bekentenissen aflegde, kreeg 22 jaar cel. Nebusha Pavlovic werd veroordeeld tot 26 jaar cel.

Op 27 augustus 2015 werden Silvio Aquino en zijn vrouw Silvia op de Sint-Hubertuslaan in Oudsbergen klemgereden door een Opel Astra en een Jaguar met vier gemaskerde leden van de Bosnische Hamidovic-clan aan boord die oranje armbanden droegen om te laten uitschijnen dat ze politiemannen waren. Ze sleurden Silvio en zijn vrouw uit de wagen. In een schermutseling kon Silvia weglopen, terwijl haar man Silvio met vijf kogels in het hoofd en twee in de romp werd doodgeschoten. Ook een van de uitvoerders, Samson Hudorovic, de stiefzoon van Sandro, liet het leven in de Sint-Hubertuslaan.

Volgens de jury wilden de uitvoerders Silvio en Silvia ontvoeren en gijzelen om 500.000 euro losgeld te eisen van de familie. Silvio kon het wapen van een van zijn aanvallers afpakken, waarna onder meer Sandro Silvio met meerdere kogels afmaakte.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in