camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

popmuziek

Kate Bush weer populair door ‘Stranger things’

Ze leeft in alle rust op een heuvel, maar staat plots weer in de charts: Kate Bush scoort na 37 jaar een hit dankzij de Netflix-reeks Stranger things.

donderdag 2 juni 2022 om 3.25 uur

Kate Bush scoort op Spotify en iTunes. Dave Hogan

Het gebeurde met ‘Should I stay or should I go’ van The Clash. En met ‘The never ending story’ van ­Limahl. De nostalgische, enorm populaire scifireeks Stranger things heeft er een handje van weg om vergeten hits te reanimeren. In de nieuwe afleveringen is dat niet ­anders. In een sleutelscène van ­seizoen vier kijkt een van de ­hoofdpersonages, Max, een zekere dood in de ogen. Tot enkele ­vrienden haar lievelingslied door een ­walkman jagen: ‘Running up that hill’ van Kate Bush.

De muziek uit de scène viel niet in dovemansoren. Sinds Netflix ­vorige vrijdag het vierde seizoen van Stranger things deels loste, is ‘Running up that hill’ bezig aan een opmars. Op de muziekdienst iTunes kwam het lied uit 1985 ­vanuit het niets binnen op nummer één en op Spotify dikten de streams al aan tot meer dan 112 miljoen – tien miljoen minder dan Bush’ grootste hit ‘Wuthering heights’. Ook Tiktok gaat plat voor ‘Running up that hill’.

Zelf mijdt de zangeres, die op een heuvel aan de Engelse kust woont, de spotlights als de pest. In haar hele carrière ging ze maar één keer op tournee. (dvg)

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen