Trotta en Hamidovic-clan schuldig aan neerschieten Silvio Aquino
Politiebeveiliging bij proces-Aquino in Tongeren.  Foto:  Tom Palmaers

Alle vijf de beschuldigden op het proces-Aquino zijn schuldig aan de gijzeling met de dood tot gevolg van Silvio Aquino (41). Vier van hen zijn ook schuldig aan de gijzeling van diens vrouw Silvia. Dat heeft het hof van assisen in Tongeren beslist.

De vijf riskeren levenslang. Over de strafmaat wordt donderdag gepleit. Na de uitspraak bleef het - in tegenstelling tot de rest van het proces - heel rustig op de banken van de beschuldigden en slachtoffers.

‘Samen uit, samen thuis’, had de openbare aanklager Patrick Boyen in zijn vordering gepleit, en de jury volgde hem daarin. Dat Martino Trotta niet aanwezig was bij de mislukte poging tot ontvoering van Silvio Aquino op 27 augustus 2015, die uitdraaide op een dodelijke schietpartij, vond de jury geen argument om hem niet mee te veroordelen.

Trotta had onder anderen de ‘clan Hamidovic’ het huis van Silvio getoond en had zelfs gsm’s voor hen gekocht, zo klink het in de motivatie.

En ook Bosko Hamidovic was niet aanwezig bij de feiten - hij hield het huis van de Aquino’s in het oog - maar de jury oordeelde dat hij evengoed betrokken was.

Een aantal beschuldigden had gepleit dat het de bedoeling was geweest met Silvio Aquino naar zijn huis te rijden en hem daar te dwingen zijn kluis te openen. Maar de jury geloofde dat niet. Volgens hen ging het om een geplande ontvoering en gijzeling met als bedoeling 500.000 euro losgeld te vragen van de familie. ‘Het stond vast dat de buit 500.000 euro moest zijn. Dat kan je niet weten als je de kluis nog moet open maken. Dat wijst erop dat het plan is om losgeld te vragen, niet om in te breken.’ Martino Trotta werd niet veroordeeld voor de gijzeling van Silvia Liskova. De jury oordeelde dat hij niet op voorhand kon weten dat zij ook in de auto zou zitten.

Silvio Aquino werd dus volgens de jury het slachtoffer van een man die hij ooit als een vriend beschouwde, Martino Trotta.

Bekentenissen

Op 27 augustus 2015 werden Aquino en zijn vrouw Silvia in Oudsbergen door een Opel Astra en een Jaguar klemgereden en uit de wagen gesleurd door leden van de Hamidovic-clan. Silvio Aquino werd uiteindelijk doodgeschoten. Ook een van de uitvoerders, Samson Hudorovic, stiefzoon van clanleider Sandro, liet het leven bij de raid. Hij werd neergeschoten door Silvio Aquino met een wapen dat hij van zijn aanvallers had afgepakt. Samson werd voor dood achtergelaten net voor de Roertunnel op de A73 in Roermond. Jarenlang zwegen de vijf verdachten. Op Dragisa Hamidovic na. Die bekende dat het de bedoeling was geweest om Aquino te ontvoeren en losgeld te vragen.

Tijdens het proces legden ook clanleider Sandro Hamidovic en Nebusha Pavlovic bekentenissen af. Hamidovic bekende dat hij Aquino van kortbij vijf kogels in het hoofd had geschoten. Uit woede omdat Aquino in de schermutseling de zoon van Sandro, Samson, had neergeschoten. Nebusha bekende ook zijn rol, maar zei dat het ‘enkel de bedoeling was geweest Silvio mee te nemen naar zijn eigen huis om daar dan te gaan stelen’. Volgens Nebusha was Dragisa de tweede man die samen met Sandro had geschoten op Silvio, maar volgens Dragisa is het omgekeerd. Bosko Hamidovic bekende dat hij op de uitkijk had gestaan bij het huis van de Aquino’s.

Als klap op de vuurpijl gaf ook Mattino Trotta toe dat hij de tip had gegeven aan de Hamidovic-clan dat er bij Aquino veel geld te rapen was. ‘Maar met wat daarna allemaal gebeurd is, heb ik niets te maken,’ zei Trotta, die gedurende het hele proces doorlopend naast de vragen antwoordde. Wat de reden is van de langlopende en diepe vete tussen Trotta, die gelinkt is met de Napolitaanse maffia, en de familie-Aquino werd op het proces niet duidelijk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in