camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Telecom

Veiling 5G gaat eindelijk van start

woensdag 1 juni 2022 om 3.25 uur

Ons land raakt achterop in de race naar 5G. reuters

Vandaag gaat de langverwachte veiling van de frequenties voor 5G van start. Die veiling werd al verschillende keren uitgesteld, tot het Overlegcomité in ­november vorig jaar het licht eindelijk op groen zette.

Met de veiling worden de frequenties gegund die de telecomoperatoren de komende jaren zullen gebruiken om supersnel ­mobiel internet via 5G aan te bieden. Vandaag doen ze dat al, maar dat gebeurt via tijdelijke licenties die telecomregulator BIPT ter ­beschikking stelde. Hij wilde daarmee vermijden dat ons land nog verder achterop raakt in de race naar 5G. Begin dit jaar stelde de ­Europese Rekenkamer nog dat België in de staart van het Europese peloton bungelt (DS 25 januari).

Kandidaten zijn de traditionele spelers Proximus, Telenet en Orange, maar ook nieuwkomers Citymesh en het Luikse IT-bedrijf NRB.

De veiling maakt mogelijk dat er een vierde volwaardige telecomspeler opstaat. Het leek er lange tijd op dat de twee nieuwkomers zich voornamelijk op de zakelijke markt zouden richten, maar het lijkt dat Citymesh, de telecompoot van het Limburgse IT-bedrijf Cegeka, op meer aast (DS 30 maart).

Omdat er zoveel frequenties worden geveild en er 5 kandidaten bieden, zou het proces wel eens lang kunnen duren. Het BIPT zegt dat eind juni haalbaar is, maar het kan even goed augustus of september worden. (kls)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen