Kleine voetbalclubs willen donderdag ook stemmen over reguliere competitie met achttien ploegen
De competitiehervorming: een belangrijk dossier voor ceo Lorin Parys.  Foto:  BELGA

De Algemene Vergadering van de Pro League komt donderdag samen om te discussiëren en te stemmen over een nieuw competitieformat. Ceo Lorin Parys stelt een plan voor om tegen 2025 geleidelijk over te gaan naar een format met veertien eersteklassers en achttien tweedeklassers met play-offs. Om die competitieformule goed te keuren is een tweederdemeerderheid nodig, maar de meningen bij de clubs zijn verdeeld.

De kleine clubs - de K-clubs - belegden ondertussen een vergadering om samen hun visie te bespreken. Niet iedereen bekende kleur, maar een groot aantal K-clubs lijkt toch op dezelfde lijn te zitten. Zij willen dat er donderdag op de Algemene Vergadering ook een competitieformule met achttien clubs in 1A ter stemming op tafel komt. Het zou dan gaan om een reguliere competitie met achttien teams zonder play-offs met twee dalers en één barragist. Er zouden ook maximaal achttien ploegen - profclubs en beloftenteams - in 1B kunnen spelen waardoor dat ook een leefbare competitie zou worden. Het merendeel van K-clubs vindt het jammer dat deze piste niet eens wordt bestudeerd.

De vraag om ook over die competitieformule te kunnen stemmen is nu ook via mail overgemaakt aan ceo Lorin Parys. Het verzoek wordt onderschreven door Lommel, Eupen, Zulte-Waregem, RWDM, Sint-Truiden, OH Leuven, KV Kortrijk, Cercle Brugge, Moeskroen, Waasland-Beveren, KV Mechelen, KV Oostende, Westerlo, Deinze, Virton, Seraing en Beerschot. Dat is toch een serieuze basis die wil dat er donderdag met open vizier gediscussieerd wordt over de toekomst van het Belgische voetbal.

Het is nu afwachten hoe Lorin Parys en de G5-clubs zullen reageren.