Canada verstrengt wapenwet: ‘In dagelijkse leven geen vuurwapen nodig’
Premier Trudeau wil niet dat Canadezen zich zorgen moeten maken over een verdwaalde kogel.  Foto:  ap

Canada komt met nieuwe wetgeving rond het bezit en de verkoop van pistolen. Dat heeft de Canadese premier Justin Trudeau aangekondigd. De wetgeving moet voorkomen dat Canadezen een pistool kunnen kopen, verkopen, vervoeren of importeren.

‘Behalve voor het beoefenen van schietsport en voor jagen, is er geen reden dat iemand in Canada in zijn dagelijkse leven een vuurwapen nodig heeft’, zei Trudeau maandag tijdens een persconferentie, die werd bijgewoond door tientallen familieleden en vrienden van slachtoffers van wapengeweld.

‘Mensen moeten zonder angst naar de supermarkt, hun school of gebedshuis kunnen. Mensen moeten naar het park of een verjaardagsfeestje kunnen zonder dat ze zich zorgen maken over een verdwaalde kogel’, aldus de premier.

Het wetsvoorstel moet er ook voor zorgen dat de vuurwapenvergunning van personen die zich schuldig hebben gemaakt aan huiselijk geweld of ‘criminele intimidatie’, bijvoorbeeld in het geval van stalking, gemakkelijker kan worden ingetrokken. Hetzelfde geldt voor mensen van wie wordt geacht dat ze een risico voor zichzelf of anderen vormen.

Als het Canadese parlement de nieuwe wetgeving aanneemt, wordt deze naar verwachting in de herfst ingevoerd.

In april 2020 verbood de Canadese regering al elf categorieën van aanvalsgeweren, na een stijging van het aantal misdrijven waarbij vuurwapens werden gebruikt in het land. Zeker 125.000 wapens in Canada werden door die wet illegaal. Het ging daarbij om wapens die vaak worden gebruikt bij schietpartijen.

De Canadese minister voor Publieke Veiligheid Marco Mendicino zei maandag dat het aantal pistolen in Canada op ongeveer één miljoen wordt geschat, een forse toename ten opzichte van tien jaar geleden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig