Franse journalist omgekomen in Severodonetsk
Frédéric Leclerc-Imhoff werd gedood terwijl hij een reportage aan het maken was over de evacuaties uit Severodonetsk.

In de zwaarbelegerde stad Severodonetsk is een Franse journalist vermoord bij een evacuatieoperatie. Het gaat om Frédéric Leclerc-Imhoff van BFMTV.

Het overlijden werd aangekondigd door Serhij Hajdaj, de regionale gouverneur van Loehansk. Hij deed dat via Telegram. De Franse president Emmanuel Macron bevestigt het nieuws via Twitter en meldt dat het gaat om Frédéric Leclerc-Imhoff van BFMTV. Macron condoleert familie en vrienden en bedankt de mensen die ondanks de moeilijke omstandigheden hun best doen om correcte informatie naar buiten te brengen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken riep alvast op om het overlijden te onderzoeken.

Volgens de gouverneur was Leclerc-Imhoff een reportage aan het maken over de evacuaties uit Severodonetsk. De journalist zou zelf in een evacuatiewagen hebben gezeten die werd geraakt door granaatscherven. Van de tien personen die met de wagen werden geëvacueerd, kwamen er twee om en raakten er vijf gewond. Volgens de regiogouverneur liep Leclerc-Imhoff levensgevaarlijke verwondingen op aan zijn nek.

Volgens de Oekraïense Unie van Journalisten kwamen tijdens de oorlog al twintig journalisten om het leven. Daarbij gaat het ook om journalisten uit het buitenland. In maart werd de Amerikaanse journalist Brent Renaud doodgeschoten in Irpin. Enkele dagen later kwam een cameraman van de Amerikaanse zender Fox News om het leven in een stadje nabij Kiev.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig