Nederlandse kroonprinses Amalia gaat studeren in Amsterdam
Kroonprinses Amalia gaat studeren in Amsterdam.  Foto:  belga

De Nederlandse kroonprinses Amalia zal in september starten met een bacheloropleiding van de Universiteit van Amsterdam.

De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima begint volgend academiejaar aan de bacheloropleiding Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). De 18-jarige Amalia kiest daarmee voor een andere universiteit dan haar vader Willem-Alexander en grootmoeder Beatrix, die beiden in Leiden studeerden.

Ze zal ook een woonruimte huren in de Nederlandse hoofdstad met enkele medestudenten, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Zowel de universiteit als burgemeester van Amsterdam Femke Halsema is heel trots op de komst van de prinses. ‘We hopen dat ze een mooie studententijd tegemoet gaat’, zegt Halsema.

Tussenjaar

De kroonprinses had eigenlijk al een jaar geleden haar diploma van het middelbaar onderwijs behaald, maar koos ervoor om een tussenjaar te nemen. Het afgelopen jaar hield Amalia zich vooral bezig met vrijwilligerswerk.

De opleiding die ze nu heeft gekozen, combineert rechtsgeleerdheid, economie, politicologie en psychologie en wordt volledig in het Engels gegeven. Volgens de Universiteit van Amsterdam leert de richting hoe je onderwerpen van verschillende kanten bekijkt. ‘Denk aan de coronacrisis: het ging niet alleen over gezondheid, maar ook over belangen van ondernemers, over eenzaamheid en over fundamentele rechten.’ Je kan je niet zomaar voor PPLE inschrijven. Er geldt een aanmeld- en selectieprocedure die Amalia afgelopen jaar heeft doorlopen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig