Weg ligt open voor voorzitterschap Sammy Mahdi
Staatssecretaris Sammy Mahdi volgt Joachim Coens op als voorzitter.  Foto: Guy Puttemans

CD&V-leden kregen tot maandagmorgen 9.30 uur de kans om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap. Maar zoals verwacht neemt niemand de handschoen op tegen Sammy Mahdi, vandaag staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Sammy Mahdi zal op 25 juni op de CD&V-familiedag in Plopsaland officieel gekroond worden tot de nieuwe CD&V-voorzitter. De vraag is alleen nog hoe groot de steun zal zijn die Mahdi krijgt van de CD&V-leden. Hij was eerder al jongerenvoorzitter.

Mahdi wordt de opvolger van Joachim Coens, die vorige maand vervroegd afscheid nam als voorzitter nadat zijn partij slechts 8,7 procent had behaald in De Stemming, het jaarlijkse opinieonderzoek van De Standaard en VRT NWS. Met die historische bodemkoers wordt de partij zelfs kleiner dan de PVDA.

Daarna zal duidelijk worden wie Mahdi opvolgt als staatssecretaris van Asiel en Migratie. Het is aan de nieuwe voorzitter om daarover een voorstel te doen, dat dan door een tweederdemeerderheid in de partijraad moet worden bekrachtigd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig