Trofee Eurovisiesongfestival geveild ten voordele van Oekraïens leger
  Foto: afp

Kalush Orchestra, de Oekraïense winnaar van het Eurovisiesongfestival, heeft zijn trofee geveild om het leger te ondersteunen in de oorlog tegen Rusland.

De trofee bracht volgens de band 900.000 dollar (839.000 euro) op. De Oekraïners lieten weten dat het Oekraïense cryptoplatform Whitebit de glazen trofee in de vorm van een microfoon kocht.

Oleh Psiuk, zanger van de groep, verlootte zondag op een benefietconcert bovendien zijn bekende roze hoedje. De opbrengst daarvan gaat eveneens naar het leger.

Kalush Orchestra won eerder deze maand de 66ste editie van het Eurovisiesongfestival in Turijn met het nummer ‘Stefania’. De overduidelijke overwinning was een blijk van solidariteit van de Europese landen met Oekraïne. Rusland mocht vanwege de inval in Oekraïne niet meedoen aan de wedstrijd.

Winnaars van de liedjeswedstrijd krijgen sinds 2008 een glazen trofee in de vorm van een microfoon, ontworpen door de Zweed Kjell Engman. De eigenlijke trofee blijft in handen van de European Broadcasting Union, de organisator van Eurovisie, en wordt tentoongesteld in het hoofdkwartier in Genève. De winnaars krijgen een kleiner exemplaar mee naar huis.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig