Paus Franciscus benoemt 21 nieuwe kardinalen, onder wie Luc Van Looy
  Foto: fvv

Paus Franciscus heeft zondag de benoeming van 21 nieuwe kardinalen van de Rooms-Katholieke Kerk aangekondigd. Onder hen is ook Luc Van Looy, voormalig bisschop van Gent. Dat bericht Vatican News, het nieuwsportaal van de Heilige Stoel.

Kardinalen zijn na de paus het hoogst in rang binnen de kerk. De geestelijken worden op 27 augustus officieel ingezworen tijdens een consistorie.

Met hun benoeming wordt opnieuw een stempel op de toekomst van de kerk gedrukt. Van de 21 nieuwe kardinalen zijn er 16 jonger dan 80 jaar. Dat houdt in dat ze mogen stemmen over de opvolging van paus Franciscus, na zijn overlijden of aftreden.

Luc Van Looy wordt later dit jaar 81. Van 2004 tot 2019 was hij de 30ste bisschop van het bisdom Gent. Van Looy is een salesiaan en geboren in Tielen.

Op dit moment telt de Rooms-Katholieke Kerk 208 kardinalen, van wie er 117 stemrecht hebben. Vanaf 27 augustus groeit dat aantal naar 229 kardinalen, van wie 131 met stemrecht. De enige andere Belgische kardinaal is Jozef De Kezel (74), aartsbisschop van Mechelen-Brussel.

Acht van de nieuwe kardinalen zijn van Europa, zes uit Azië, twee uit Afrika, één van Noord-Amerika en vier uit Centraal- en Latijns-Amerika.

De laatste keer dat de paus nieuwe kardinalen heeft ingezworen, was in november 2020.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig