Twintigtal vrouwen betogen in Kaboel voor hun rechten
  Foto: epa-efe

Een twintigtal Afghaanse vrouwen hebben zondag betoogd in Kaboel om te protesteren tegen de beperkingen die de taliban opgelegd hebben aan vrouwen in Afghanistan. ‘Brood, werk, vrijheid’, riepen ze.

Sinds de taliban in augustus de macht grepen, draaiden ze vrijheden terug die vrouwen de voorbije twintig jaar hadden opgeëist, na de val van het vorige talibanregime (1996-2001). ‘Onderwijs is mijn recht! Heropen de scholen!’, riepen betogers ook. Veel vrouwen droegen hoofddoeken die hun gezicht bedekten. Ze waren bijeengekomen voor het ministerie van Onderwijs. 

De vrouwen stapten enkele honderden meters alvorens taliban in burger hen tegenhielden. Die dreven de betoging vervolgens uiteen. ‘We wilden een verklaring afleggen, maar de taliban stonden dat niet toe’, zei een deelneemster na de mars, Zholia Parsi, aan een journalist van het Franse persagentschap AFP ter plaatse. ‘Ze namen de gsm’s af van sommige meisjes en hielden ons ook tegen om foto’s of video’s te nemen van onze betoging.’

Sinds de terugkeer aan de macht legden de taliban een reeks beperkingen op aan de Afghaanse burgers. Een groot deel daarvan zijn erop gericht om vrouwen te onderwerpen aan hun fundamentalistische opvatting van de islam. Vrouwen werden grotendeels uitgesloten van het openbare leven. Hun bewegingsvrijheid werd beperkt en meisjes mogen niet naar de middelbare school.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig