Amerikaanse vicepresident Harris roept op tot verbod op aanvalswapens
Kamala Harris.  Foto: ap

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft zaterdag opgeroepen tot een verbod op aanvalswapens. Die wapens zijn ‘oorlogswapens die geen plek hebben in een maatschappij’, zei ze volgens de media.

Harris sprak de pers toe in Buffalo, New York, waar ze de begrafenis bijwoonde van een van de tien slachtoffers van een schietpartij met racistisch motief eerder deze maand. Eerder deze week schoot een jongeman 21 mensen dood, onder wie 19 kinderen, in een basisschool in Uvalde, Texas. De discussie over wapengeweld is dan ook weer opgelaaid in de VS.

‘Als het over wapengeweld gaat, zitten we niet te wachten tot we een oplossing vinden. We zijn niet op zoek naar vaccins. We weten wat hiertegen werkt. Het gaat onder meer om een verbod op aanvalswapens’, zei Harris volgens CNN. ‘Zo’n wapen werd voor een specifiek doel ontworpen, om snel mensen te doden.’

Harris riep zaterdag ook op tot strengere backgroundchecks voor wie een wapen wil kopen. Ze wees erop dat het jaar nog maar amper half om is en dat er al meer dan 200 schietpartijen waren.

Op de vraag of president Joe Biden overweegt om een decreet te ondertekenen indien het Congres geen degelijke wapenhervorming goedkeurt, gaf Harris geen antwoord. De president zei vorige week dat er op het uitvoerend niveau niet veel maatregelen te nemen zijn om de wapenwetten verder te versterken, maar dat hij in de plaats daarvan het Congres moet overtuigen om wetten goed te keuren.

En daar knelt het schoentje: heel wat Republikeinen willen geen verstrenging van de wapenwetgeving, omdat die ingaat tegen het recht op het dragen van een wapen. Ze vragen in de plaats daarvan een betere beveiliging van de scholen en een andere aanpak binnen de geestelijke gezondheidszorg.

President Biden trekt zondag naar Uvalde om er families van de slachtoffers te ontmoeten.

Ex-president Donald Trump sprak vrijdag de wapenlobby toe op een jaarlijkse bijeenkomst van de NRA en pleitte daar voor meer vuurwapens in de scholen:

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig