Poetin: Rusland bereid te helpen aan een ongehinderde export van graan uit Oekraïne
Archiefbeeld uit 2018  Foto:  AFP

Rusland is bereid om te helpen aan een ongehinderde export van graan uit Oekraïne. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin zaterdag gezegd in een telefoongesprek met zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Het was voor het eerst sinds maart dat het drietal op deze wijze overleg voerde.

‘Rusland is bereid opties te vinden voor een ongehinderde uitvoer van graan, waaronder ook Oekraïens graan, uit havens aan de Zwarte Zee’, zei het Kremlin na het tachtig minuten durende telefoontje, tegen de achtergrond van vrees voor een ernstige voedselcrisis ten gevolge van het Russisch offensief in Oekraïne.

Oekraïne geldt als een belangrijke exporteur van vooral maïs en tarwe, maar ziet de productie en uitvoer ernstig gehinderd door de gevechten. Ook Rusland komt moeilijk van zijn graan en kunstmest af door de geldende westerse sancties. De twee landen produceren een derde van de tarwe in de wereld, wat leidt tot problemen op de wereldwijde voedselmarkt.

Poetin beklemtoonde dat het ‘pompen van westerse wapens in Oekraïne de situatie destabiliseert en de humanitaire crisis verergert’.

Dialoog met Kiev

Volgens Berlijn hebben Scholz en Macron de Russische president om ‘rechtstreekse ernstige onderhandelingen’ met de Oekraïense president Volodimir Zelenski gevraagd. Poetin bevestigde zijn gesprekspartners dat zijn land bereid is de dialoog met Kiev te hernemen, aldus het staatspersbureau Tass.

Macron en Scholz riepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, en terugtrekking van het Russische leger uit het oosten en zuiden van Oekraïne.

Ook deden zij een beroep op Poetin om de 2.500 strijders vrij te laten die gevangen werden genomen bij de inname van het Azovstal-complex in Marioepol.

Van Duitse zijde werd gemeld dat Poetin bereid zou zijn mijnen op te ruimen om schepen toegang te verschaffen tot havens in Oekraïne. Dat zou niet leiden tot vijandelijke Russische acties. De Verenigde Naties moeten een centrale rol spelen bij het bereiken van een overeenkomst en de uitvoering ervan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig