De kritiek op het politieoptreden in Uvalde groeit. De beslissing om de school niet onmiddellijk te bestormen, was fout, erkent het hoofd van de ­veiligheidsdiensten in Texas. ‘Daar is geen excuus voor.’

Waarom duurde het bijna anderhalf uur voor Salvador Ramos, de 18-jarige schutter die dinsdag een bloedbad aanrichtte in de Robb ­Elementary School, werd uit­geschakeld? Die vraag verhit de ­gemoederen in de Verenigde Staten. Veel ouders hebben kritiek op de trage en inefficiënte aanpak van de politie. ‘Er waren zeker genoeg zwaarbewapende mannen aan­wezig die de school konden binnengaan’, zei een vader die tijdens de schietpartij aanwezig was ­vrijdag aan The New York Times.

  • ‘Ik heb altijd gebeden dat zoiets niet in Uvalde zou gebeuren’

Ramos crashte dinsdag om 11.28 uur lokale tijd met zijn auto bij de school in Uvalde, Texas. Toch duurde het tot 12.51 uur voor de politie het gebouw bestormde. Nochtans werden na het bloedbad in Columbine (Colorado) in 1999 voorschriften ingevoerd die bepalen dat de politie bij zulke schietpartijen moet proberen de schutter zo snel mogelijk uit te schakelen. Volgens Steven McCraw, het hoofd van de binnenlandse veiligheid in Texas, dachten de agenten dat de schutter ingesloten zat, geen acuut gevaar meer vormde en er voldoende tijd was om gespecialiseerde versterking op te roepen. ‘Dus in plaats van de deur meteen in te beuken en de confrontatie aan te gaan, hebben we gewacht op een tactisch team met genoeg materiaal’, aldus McCraw. ‘Natuurlijk was dat niet de juiste beslissing. Het was een foute beslissing, punt. We hadden vroeger binnen moeten gaan. Daar is geen excuus voor.’

Pepperspray en boeien

Terwijl de agenten zaten te wachten in de gang, belden de kinderen in de klas het noodnummer en ­riepen ze om hulp. ‘Maar wij geloofden dat niemand in dat lokaal nog leefde en dat de dader alles zou doen om de politie tegen te houden’, aldus McCraw.

Op de vraag hoeveel kinderen in die tijd werden doodgeschoten en dus mogelijk gered hadden ­kunnen worden, antwoordde hij dat dat nog wordt onderzocht.

Bij het drama in Uvalde, op ­ongeveer 130 kilometer van San Antonio, kwamen negentien kinderen en twee leerkrachten om het leven. De schietpartij is de dodelijkste in een basisschool sinds 2012. Bij het bloedbad in de Sandy Hook Elementary School in Newtown, Connecticut kwamen toen 26 mensen om het leven.

De ouders klagen niet alleen aan dat de politie te lang wachtte om op te treden, maar ook dat ze hen verhinderde om zelf binnen te gaan om hun kinderen in veiligheid te brengen. Daarbij zou een moeder zelfs een tijdlang in de boeien zijn geslagen, een man op de grond zijn gewerkt en zouden anderen pepperspray in het ­gezicht hebben gekregen.

McCraw had een plattegrond van de school bij zich om gedetailleerd weer te geven hoe de feiten zich hebben afgespeeld. De 18-jarige ­Ramos belandde om 11.28 uur ­(lokale tijd) met zijn pick-uptruck in de gracht, opende daar het vuur op twee mannen die hem vanuit een funerarium te hulp wilden komen en stapte 3 minuten later de parking van de school op. Op dat ­moment kwamen de eerste agenten toe aan het funerarium. Om 11.33 uur betrad Ramos de school en begon hij te schieten in een klaslokaal. Minuten later waren de agenten al binnen in de school. ­‘Zeven agenten’, aldus McCraw. Om 11.35 uur werden twee van hen neergeschoten in de buurt van de deur van dat klaslokaal. Vervolgens vuurde Ramos verder. ‘Op ­basis van geluidsfragmenten ­weten we dat hij meer dan 100 kogels afgevuurd heeft.’

In tegenstelling tot wat eerder werd beweerd, zou Ramos zijn daad niet publiekelijk hebben ­aangekondigd op Facebook. Wel zou de 18-jarige schutter volgens McCraw in een groepschat op ­Instagram gesproken hebben over de aankoop van wapens en op zijn minst gehint hebben op zijn daad.

Wapencongres

De schietpartij heeft het debat over de Amerikaanse wapenwetgeving opnieuw doen oplaaien. Vooral ­Democraten pleiten voor strengere regels, maar in conservatieve kringen heerst daar veel weerstand ­tegen. Gisteravond laat vond het jaarcongres van de wapenlobbyclub NRA plaats. Daar zouden ­onder anderen de Republikeinse senator Ted Cruz en oud-president Donald Trump spreken. Cruz heeft eerder laten doorschemeren dat hij een oplossing ziet in meer gewapende beveiligers op scholen, maar onderzoek leert dat dit het gemiddelde dodental juist doet ­oplopen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig