camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Recept 

Lentepasta uit één pot

Voor wie denkt dat dit gerecht te mooi is om waar te zijn: probeer het gewoon een keer. Door groenten, pasta en water samen in één pot te koken, neemt de saus het zetmeel van de pasta op en wordt ze lekker dik en romig. Ideaal voor wie binnen het halfuur een smeuïg bordje eten op tafel wil toveren. Gebruik wel koud water, anders is de pasta te snel gaar.

zaterdag 28 mei 2022 om 7.00 uur

Eefje De Coninck en Senne Van der Ven

Voor 4 personen:

500 g pasta (rigatoni of spirelli)

1 grote ui

1 grote stronk broccoli

250 g diepvrieserwtjes

2 teentjes knoflook

250 g ricotta

Enkele handen rucola

1 busseltje verse basilicum

1 royale snuf gedroogde oregano

1 l koud water

Zout & zwarte peper uit de molen

Olijfolie

Voor de afwerking: eventueel wat extra rucola en geschaafde parmezaan

1. Snijd de ui in fijne halve ringen, de broccoli in kleine roosjes en snipper de knoflook fijn. Verwarm een scheut olijfolie in een grote kookpot met stevige bodem op middelhoog vuur. Stoof hierin de ui en knoflook met een snuf peper en zout glazig in 5 minuten. Roer af en toe om

2. Voeg de pasta, broccoliroosjes, ricotta en oregano toe. Giet het (koude!) water erbij en voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Kruid met een meer dan royale snuf zeezout (een koffielepel is zeker niet te veel) en enkele stevige draaien van de pepermolen. Roer alles om.

3. Zet op een matig vuur en laat 20 minuten zachtjes koken zonder deksel op de pot. Roer af en toe om. Doe de erwtjes er pas in de laatste 5 minuten bij, zo blijven ze knapperig. De pasta is klaar wanneer er op de bodem nog een heel klein beetje kookvocht over is. Heeft de pasta toch nog te veel beet, voeg dan nog een extra scheutje water toe en wacht tot dit ook is opgenomen. Haal van het vuur en laat 5 minuten rusten met het deksel op de pot.

4. Meng de rucola en de in stukjes gescheurde basilicumblaadjes eronder. Verdeel over de borden. Werk eventueel af met nog een extra handje rucola en geschaafde parmezaan. Druppel er tot slot wat olijfolie over en geef een extra draai van de pepermolen.

TIP: Vul dit recept gerust aan met andere groene groenten zoals aspergepunten, courgette, spinazie, platte peterselie, tuinbonen, groene boontjes …

Niet te missen

De podcasts van De Standaard