camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

vrijdag 27 mei 2022 om 17.00 uur

1 Separatisten zeggen strategisch belangrijke stadje Lyman te hebben veroverd

Inwoners vluchten uit Lyman.  afp

De pro-Russische separatisten van Donetsk hebben vrijdag gezegd dat ze het stadje Lyman in het oosten van Oekraïne hebben veroverd, een kruispunt dat de weg opent naar de grote steden Slovjansk en Kramatorsk.

Op zijn Telegram-account zegt de staf van de territoriale defensie van de ‘volksrepubliek’ Donetsk dat ze ‘de volledige controle over Krasnyi Lyman’ (de vroegere naam van Lyman) hebben, door de inzet van militaire eenheden van de separatistische regio Loehansk en met de steun van de Russische strijdkrachten.

Het Russische leger gaf nog geen commentaar en het bericht kon nog niet onafhankelijk geverifieerd worden.

Lyman is een belangrijk spoorwegknooppunt ten noordoosten van de symbolische stad Slovjansk, die in 2014 door Kiev heroverd werd op de pro-Russische separatisten, en van Kramatorsk, de hoofdstad van het deel van de oblast Donetsk dat door Oekraïne wordt gecontroleerd.

De inname van Lyman zou ook belangrijk zijn in de poging om Severodonetsk en Lysytsjansk, twee andere belangrijke Oekraïense steden meer naar het oosten, te omsingelen.

Volg het nieuws over de oorlog in Oekraïne op de blog.

2 Doden bij Russische raketaanval op militaire basis in Dnipro

Bij Russische raketaanvallen op een militaire basis in de Centraal-Oekraïense stad Dnipro zijn vrijdag ongeveer tien doden gevallen en zo’n dertig mensen gewond geraakt, zegt een lokale defensiefunctionaris.

Het zou gaan om een trainingscentrum van de Oekraïense Nationale Garde. Dnipro is de derde stad van het land en ligt aan de Dnjepr, de belangrijkste rivier van Oekraïne die midden door het land naar de Zwarte Zee stroomt.

Gouverneur Valentin Reznittsjenko zei eerder op vrijdag dat de stad ‘serieuze schade’ heeft opgelopen door de raketinslagen en dat er onder het puin gezocht wordt naar overlevenden.

Dnipro werd al snel na de Russische inval een toevluchtsoord voor Oekraïners die het geweld in het oosten ontvluchten. Daar boekten de Russen de afgelopen tijd terreinwinst in hun offensief om de Donbas-regio te veroveren.

3 G7 bereikt akkoord over uitfasering kolen

De groep van zeven vooraanstaande industriële landen heeft concrete afspraken gemaakt over het uitfaseren van steenkool en een hogere productie van duurzame energie. Dat hebben Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten bekendgemaakt na een bijeenkomst in Berlijn.

‘Wij verbinden ons ertoe om tegen 2035 een elektriciteitssector tot stand te brengen die grotendeels koolstofvrij is en om de versnelde wereldwijde uitfasering van steenkool te ondersteunen’, klinkt het in een statement. Het steenkoolgebruik moet wereldwijd omlaag om de ergste gevolgen van klimaatverandering te voorkomen.

De G7-bijeenkomst werd gehouden tegen de achtergrond van stijgende energiekosten en bezorgdheid over de brandstofvoorziening als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het conflict heeft geleid tot een strijd tussen sommige landen om niet-Russische fossiele brandstoffen te kopen en meer steenkool te verbranden om zo minder afhankelijk te worden van olie en gas uit Rusland. Daardoor is de vrees ontstaan dat de energiecrisis de klimaatinspanningen zou kunnen ondermijnen.

4 Minder besmettingen en ziekenhuisopnames

Tussen 20 en 26 mei waren er gemiddeld 73 ziekenhuisopnames per dag als gevolg van covid-19, een daling van 20 procent ten opzichte van de vorige referentieperiode. Dat blijkt uit de cijfers van Sciensano.

In totaal zijn momenteel 1.101 mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen, onder wie 86 patiënten op intensieve zorg.

Tussen 17 en 23 mei werden gemiddeld 2.299 nieuwe besmettingen per dag vastgesteld, 35 procent minder dan in de week daarvoor. In dezelfde periode stierven gemiddeld 7 mensen per dag aan het virus (-24 procent), wat het totale aantal sterfgevallen sinds het begin van de pandemie in België op 31.727 brengt.

Er werden dagelijks gemiddeld 14.900 tests uitgevoerd (-18 procent), met een positiviteitsgraad van 17,1 procent (-4,2 procent). De reproductiewaarde blijft op 0,85. Een waarde lager dan 1 betekent dat de epidemie afneemt.

5 Kaderlid van groep IS opgepakt in Istanboel

Een ‘kaderlid’ van de jihadistische groep IS (Islamitische Staat) is vorige week in Istanboel opgepakt, heeft een anonieme Turkse hoge functionaris gezegd.

‘Er is geen enkele precieze informatie’ waaruit kan worden opgemaakt dat hij de nummer één van de terreurgroep is, maar het gaat wel degelijk om een ‘kaderlid’ van de organisatie, preciseerde deze bron.

Sinds donderdag doen in de pers berichten de ronde die zeggen dat de leider van IS, Aboe al-Hasan al-Hashimi al-Qurashi, in Istanboel gearresteerd is, zonder dat het bericht door de Turkse autoriteiten werd bevestigd. Hij werd in maart benoemd, een maand na de dood van zijn voorganger Aboe Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi op 3 februari.

De Iraakse autoriteiten kondigden eind 2017 de overwinning op IS af, maar de jihadistische groep blijft dodelijke aanvallen uitvoeren in Irak en Syrië.

6 Zes Irish Guards voor drugs opgepakt kort voor parade voor Queen

Leden van het eerste bataljon van de Irish Guards.   afp

Luttele dagen voor de festiviteiten ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de troonsbestijging van de Britse koningin Elizabeth II zijn zes soldaten uit een van haar garderegimenten en een veteraan opgepakt wegens drugshandel.

De zes leden van de Irish Guards worden bovendien verdacht van het witwassen van geld en van woekerpraktijken, deelde het Britse ministerie van Defensie mee. ‘Geen van de soldaten tegen wie een onderzoek loopt, zal aan de geplande parade voor het platina jubileum van de Queen deelnemen.’ Volgens de krant The Sun kwamen vijf van de zeven verdachten op borgtocht vrij.

Het eerste bataljon van de Irish Guards, een van de actiefste eenheden van het Britse leger, zal meemarcheren in de ‘Trooping the Colour’ waarmee op 2 juni de festiviteiten in Londen openen. Prins William is als Colonel of the Regiment de koninklijke beschermheer van de Irish Guards en droeg het uniform bij zijn huwelijk in 2011. De eenheid is ook bekend van haar mascotte, een Ierse wolfshond.

De krant Daily Mirror meldde dat op verscheidene plaatsen in het land tegelijkertijd huiszoekingen plaatsvonden. ‘Het leger tolereert geen illegaal of bedrieglijk gedrag’, aldus het ministerie. De zaak wordt nu door de militaire politie onderzocht. Bij de drugs ging het volgens The Sun om cocaïne.

7 Mercedes-Benz roept honderdduizenden wagens terug in de VS

De Duitse luxewagenbouwer Mercedes-Benz roept in de Verenigde Staten bijna 235.000 wagens terug wegens een softwareprobleem. Het gaat om wagens van de modellen CLA, GLA, GLE, GLS, A en C gebouwd tussen 2017 en 2022. Daarnaast zijn ook zowat 20.000 bestelwagens betrokken, gebouwd tussen 2019 en 2021. Dat heeft de Amerikaanse verkeersautoriteit NHTSA vrijdag aangekondigd.

Een fout in de software van de simkaart van de communicatiemodule in de voertuigen zou voor problemen kunnen zorgen bij de toegang tot mobiele netwerken en zo het noodoproepsysteem kunnen uitschakelen. Het probleem is met een update van de software van de baan.

8 Minstens zeventien lichamen gevonden en negen anderen gedood in Congo

In Ituri, een regio in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo (DRC), zijn ten minste zeventien lichamen ontdekt. Negen andere mensen zijn gisteren gedood. Dat hebben plaatselijke bronnen gemeld. De regio wordt al weken geteisterd door geweld van gewapende groepen.

De zeventien lichamen, die al in staat van ontbinding waren, werden gevonden door soldaten op patrouille langs de Ituri-rivier. Dat vertelde Dieudonne Malangay, een lid van het maatschappelijk middenveld van de Walese Vonkutu, aan het Franse persagentschap AFP.

‘Tot nu toe zijn de hoofden van zeventien slachtoffers teruggevonden, sommige in een prauw, andere in de bosjes bij de rivier. Het is moeilijk om de slachtoffers te identificeren omdat de lichamen al in staat van ontbinding zijn, maar het moeten gegijzelde burgers zijn die door de ADF-rebellen werden gedood’, zei hij. ‘Er zal deskundig advies van gespecialiseerde diensten nodig zijn om de omstandigheden van hun dood volledig te begrijpen.’

‘Volgens het leger zijn er zeventien lichamen’, zei David Beiza, voorzitter van het plaatselijke Rode Kruis. ‘We gaan erheen om de informatie te verifiëren.’

De lichamen werden gevonden in Irumu, in het zuiden van de provincie Ituri, een gebied dat grenst aan de provincie Noord-Kivu. Het gebied is het doelwit van veelvuldige aanvallen van ADF-rebellen, een groep die door de jihadistische organisatie IS wordt voorgesteld als haar tak in Centraal-Afrika.

De laatste aanval die aan de groep wordt toegeschreven was midden mei, toen ten minste twintig burgers werden afgeslacht in het dorp Monge.

Verder naar het noorden, op het grondgebied van Djugu, zijn donderdag minstens negen mensen gedood, vermoedelijk door leden van een andere gewapende groep: de Coöperatie voor de Ontwikkeling van Congo (Codeco). Dat vertelt Charité Banza, verantwoordelijke voor het stamhoofd en voorzitter van de burgermaatschappij in Bahema-Nord, aan AFP.

9 Iran beveelt vierde coronaprik voor iedereen aan

Het Iraanse ministerie van Volksgezondheid beveelt een vierde coronaprik voor alle leeftijdsgroepen aan. ‘Iedereen moet in de nabije toekomst een vierde prik krijgen om zo de pandemie verder onder controle te houden’, verklaarde viceminister Kamal Hejdari.

Op die manier zou het land een immuniteit van 95 procent kunnen bereiken, citeerde nieuwsportaal Hamshahri-Online de viceminister. Tot nog toe was in Iran enkel een tweede booster voor 70-plussers aanbevolen.

Iran werd tot midden vorig jaar zwaar getroffen door de coronapandemie. Afgelopen augustus overleden dagelijks meer dan 700 Iraniërs aan de gevolgen van een besmetting. Dagelijks werden toen ook meer dan 50.000 nieuwe infecties opgetekend.

De situatie verbeterde toen de vaccinatie een versnelling hoger schakelde. Momenteel hebben 64 miljoen van de 84 miljoen inwoners minstens één prik gekregen. 27 miljoen Iraniërs kregen reeds een booster.

Sinds het begin van de coronapandemie registreerde Iran meer dan 140.000 coronadoden en meer dan zeven miljoen besmettingen. Vrijdag was er nog sprake van zes doden en 185 nieuwe besmettingen.

10 Politie betrapt 62 personen op drugsbezit tijdens Garnizoenfestival

Het Garnizoenfestival, een spin-off van Pukkelpop, lokte zo’n zesduizend festivalgangers.   Boumediene Belbachir

De lokale politie van de zone Beringen-Ham-Tessenderlo heeft gisteren tijdens het Garnizoenfestival in Beringen 62 personen op drugsbezit betrapt. Bij de controles werden ook 35 rijbewijzen ingetrokken. Dat maakte hoofdcommissaris Geert Wouters bekend.

Het festival, een spin-off van Pukkelpop, lokte zo’n zesduizend festivalgangers naar de mijnsite in Beringen, waar de bezoekers op stevige beats getrakteerd werden. Voor een veilig verloop van Garnizoen was de lokale politie op en rond het terrein prominent aanwezig. Ze kregen daarvoor bijstand van de federale politie. Van 28 chauffeurs die te diep in het glas hadden gekeken, werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken.

Zeven andere personen speelden hun rijbewijs kwijt voor het gebruik van drugs achter het stuur. Twee voertuigen werden getakeld omdat de bestuurders geen rijbewijs hadden. Een automobilist kreeg een proces-verbaal voor het vervoeren van kinderen zonder dat ze een veiligheidsgordel droegen.

Niet te missen

De podcasts van De Standaard