Peking en Moskou stellen veto tegen sancties voor Noord-Korea
  Foto:  AP

China en Rusland hebben donderdag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hun veto uitgesproken tegen de resolutie van de Verenigde Staten om nieuwe sancties op te leggen aan Noord-Korea na veelvuldige testen met ballistische raketten. De dertien andere leden van de VN-Veiligheidsraad hadden voor de resolutie gestemd.

De ontwerpresolutie voorzag in het beperken van de import van ruwe en geraffineerde olie naar Noord-Korea en de export van minerale brandstoffen, klokken en horloges vanuit het land. Ook alle tabaksverkoop- en transport zouden worden verboden. De ontwerpresolutie voorzag bovendien in sancties tegen de Noord-Koreaanse hackergroep Lazarus. Volgens Westerse diplomaten zou een versie van de ontwerpresolutie naar de Veiligheidsraad kunnen terugkeren, afhankelijk van het gedrag van Noord-Korea.

Woensdag werden drie vermoedelijk ballistische raketten in minder dan 45 minuten tijd afgevuurd richting de Japanse Zee, in het Koreaans de Oostzee genoemd. Onder de drie afgevuurde raketten zou volgens de Zuid-Koreaanse generale staf zeker één intercontinentale ballistische raket zijn geweest (ICBM). Sinds het begin van het jaar voerde Noord-Korea zeventien rakettests uit. Resoluties van de Verenigde Naties verbieden Pyongyang ballistische raketten, die een kernkop kunnen dragen, te testen.

De meest recente rakettest vormde ‘een bedreiging voor de vrede en de veiligheid van de gehele internationale gemeenschap’, benadrukte de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, voor de stemming. De Chinese VN-ambassadeur Zhang Jun stelde dan weer dat de Amerikaanse zet ‘de Veiligheidsraad afleidt van dialoog en verzoening’. Een dwingende VN-resolutie zou alleen maar olie op het vuur gooien, zei hij nog.