Verenigde Staten willen strengere sancties na rakettesten van Noord-Korea
  Foto:  AP

De Verenigde Staten willen Noord-Korea strengere sancties opleggen in reactie op de drie rakettesten van het land op woensdag. De Amerikanen leggen daartoe een resolutie voor in de VN-Veiligheidsraad. De stemming gebeurt donderdag, bevestigt de VN.

De kans bestaat dat China en Rusland hun veto uitspreken tegen extra sancties voor het verarmde communistische land. De VS vinden echter dat Noord-Korea moet worden verzwakt met ‘strafmaatregelen die het vermogen van Noord-Korea om zijn illegale massavernietigingswapens en ballistische raketprogramma’s te ontwikkelen verder beperken’, aldus de Amerikaanse regeringsfunctionaris.

Woensdag werden drie vermoedelijke ballistische raketten op minder dan 45 minuten tijd afgevuurd richting de Japanse Zee, in het Koreaans de Oostzee genoemd. Onder de drie afgevuurde raketten zou volgens de Zuid-Koreaanse generale staf zeker één intercontinentale ballistische raket zijn geweest (ICBM). De andere twee waren vermoedelijke korteafstandsraketten (SRBM), waarvan één is mislukt.

De drie raketten waren de laatste in een reeks wapentests van Noord-Korea. Sinds het begin van het jaar voerde Noord-Korea zeventien rakettests uit, met onder meer een langeafstandsraket. Resoluties van de Verenigde Naties verbieden Pyongyang echter ballistische raketten, die een kernkop kunnen dragen, te testen. Pyongyang is door zijn kernwapenprogramma aan zware internationale sancties onderworpen.

De Amerikaanse ontwerpresolutie, die het Duitse persagentschap dpa kon inkijken, bevat tevens sancties tegen de Noord-Koreaanse hackergroep Lazarus. Volgens de VS is die groep verantwoordelijk voor de diefstal van cryptogeld ter waarde van ongeveer 570 miljoen euro. Hackeraanvallen worden gezien als een belangrijk middel voor Noord-Korea om zijn wapenprogramma’s te financieren. Als de resolutie wordt aangenomen, worden Lazerus’ tegoeden bevroren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig