België koopt 1.250 vaccins tegen apenpokken
  Foto: getty

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft ingetekend op een Europese groepsaankoop voor vaccins tegen het apenpokkenvirus. Er zijn al zeker zes besmettingen met het virus bekend in ons land.

Vandenbroucke heeft ingetekend voor 1.250 vaccins via de nieuwe Europese autoriteit voor gezondheidscrisissen ‘Hera’. Met zoveel vaccins kunnen 625 mensen geholpen worden. De prikken zouden in eerste instantie voorbehouden worden voor zorgpersoneel.

Concreet gaat het om een pokkenvaccin van de derde generatie ImvanexTM. De vereiste Europese procedures en adviezen voor gebruik zijn nog niet helemaal rond, maar ons land tekent alvast mee op een groepsaankoop. ‘De nauwe samenwerking met andere Europese lidstaten, maakt dat we snel tot actie over kunnen gaan’, zegt Vandenbroucke.

Twee updates per week

Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) beloofde dan weer twee updates per week over de epidemiologische situatie. De Risk Assessment Group (RAG) werkt intussen aan aanbevelingen voor verdachte gevallen en voor contacten van bevestigde gevallen. De komende dagen verstrekt Sciensano op zijn website meer informatie voor zorgverleners.

Momenteel zijn er zes gekende gevallen met het apenpokkenvirus in België. Wie het apenpokkenvirus te pakken heeft, moet in isolatie blijven zolang hij besmettelijk is, zo’n 21 dagen. Hoogrisicocontacten van de besmette personen zullen eveneens zo’n 21 dagen moeten opletten. Tot dan kunnen symptomen verschijnen. Het grootste risico is er voor huisgenoten, sekspartners, zorgverstrekkers en andere nauwe contacten. Hoogrisicocontacten wordt aangeraden extra op te letten rond mensen met verminderde immuniteit, zwangere vrouwen en kinderen.

De eerste Belgische besmettingen konden worden gelinkt aan het fetisjfestival Darklands. Of dat ook geldt voor de nieuwe besmettingen geeft Sciensano niet mee. Onder de patiënten zitten momenteel veel homomannen, maar iedereen kan de ziekte krijgen.

Twintigtal landen

Intussen zijn in een twintigtal landen, buiten de Afrikaanse landen waar de apenpokken gewoonlijk voorkomen, besmettingen opgedoken. Tsjechië en Slovenië meldden dinsdag hun eerste gevallen. Dat de ziekte op Europese grond de ronde doet, is ongezien. Ook in de Verenigde Arabische Emiraten, de VS en Australië zijn gevallen ontdekt.

De symptomen lijken op die van de pokken: koorts, hoofdpijn, spierpijn, rillingen en uitslag. Op de huid vormen zich blaasjes, gevuld met helder vocht of pus. Op een gegeven moment breken die blaasjes open en vormen zich korstjes.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig