Amerikaans president Joe Biden wil het stadje Uvalde nog voor het weekend bezoeken. Daar zijn negentien kinderen en twee volwassenen omgekomen bij een schietpartij op een lagere school. Biden had eerder al emotioneel gereageerd op het incident.

‘Hoeveel tientallen kleine kinderen, die getuige waren van wat gebeurde, zagen hun vriendjes in godsnaam sterven alsof ze op een slagveld waren?’ Vanuit het Witte Huis heeft de Amerikaanse president Joe Biden de Amerikaanse bevolking toegesproken.

President Biden zei dat hij deze bloedbaden kotsbeu is. ‘Als natie moeten we ons afvragen: wanneer zullen we in godsnaam het hoofd bieden aan de wapenlobby?’. De president, die zelf twee kinderen verloor, sprak de ouders van de slachtoffers toe. ‘Een kind verliezen, voelt alsof een deel van je ziel wordt weggerukt.’ Kort na Bidens speech communiceerde het Witte Huis dat het een presidentieel bezoek plant naar de stad.

‘Gewoon fout’

President Biden vroeg zich af waarom dergelijke schietpartijen alleen in de Verenigde Staten zo vaak voorkomen. ‘Waarom zijn we bereid te leven met dit bloedbad?’ De president noemde het idee dat een achttienjarige in een wapenwinkel twee aanvalswapens kan kopen ‘gewoon fout’. Zijns inziens kan niet elke schietpartij worden vermeden met strengere wapenwetten, maar zullen ze wel een positief effect hebben. ‘Het is tijd om deze pijn om te zetten in actie’, besloot hij.

Ook vicepresident Kamala Harris riep op tot actie. ‘Genoeg is genoeg. Als natie moeten we de moed hebben actie te ondernemen.’

Schietpartijen

Het drama in Uvalde vond plaats rond het middaguur (omstreeks 18.30 uur Belgische tijd) in de Robb Elementary School, op ongeveer 130 kilometer van San Antonio. De 18-jarige schutter, geïdentificeerd als Salvador Ramos, begon in het wilde weg in klassen rond te schieten. Het is de zwaarste schietpartij in een school sinds Sandy Hook tien jaar geleden. Daar vielen 26 doden.

Tot nog toe telde het Gun Violence Archive in 2022 meer massaschietpartijen dan dagen van het jaar: op 144 dagen tijd vonden in de Verenigde Staten 212 massaschietpartijen plaats. Het Gun Violence Archive bestempelt een schietincident als een massaschietpartij als er minstens vier mensen gewond of gedood worden, de schutter niet inbegrepen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig