camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Reportage Cryptomunten

Crypto verovert Davos: ‘In 2019 waren we nergens. Nu overal’

woensdag 25 mei 2022 om 3.25 uur

Wie dit jaar naar Davos afzakt, kan niet om digitale munten heen. Techneuten worden er als rocksterren ontvangen, en mengen zich steeds meer tussen de Wall Street-miljonairs.

Ook op de Promenade in Davos zelf hebben crypto en blockchain hun plaats meer dan ooit opgeëist.  Arnd Wiegmann/reuters

Op de centrale ­Promenade van Davos palmen grote bedrijven, zoals Meta of ­Accenture en overheden traditioneel één week per jaar de lokale winkels in. Ze wedijveren er om de aandacht van de duizenden ­zakenlui, miljonairs en ­beleidsmakers die zijn afgezakt naar het Wereld Economisch ­Forum.

Weinig verassend is het Oekraïne-huis dit jaar een belangrijke trekpleister. Maar gistermiddag moest het de duimen leggen voor het Polkadot-huis, waar een dertigtal gegadigden ongeduldig stond aan te schuiven. Polkadot, het blockchainplatform achter de gelijknamige cryptomunt, heeft hoog bezoek: Gavin Wood, de ­medeoprichter van ethereum (na bitcoin de meest waardevolle cryptomunt ter wereld) sprak er samen met de Amerikaanse miljardair, en eigenaar van voetbalclub Olympique Marseille, Frank McCourt, over ‘hoe de blockchain (de technologie achter bitcoin) de sociale media kan redden’.

   • Is bitcoin het nieuwe goud?

Zonder uitnodiging raak je hier niet binnen, en ook mensen die wel geregistreerd zijn, moeten door de overweldigende opkomst hun plaats afstaan aan de ‘vips’, klinkt het. ‘Wood is een legende in de cryptowereld’, zegt Monica Long, general manager bij cryptoplatform Ripple, terwijl ze aanschuift. Ondertussen wordt de rij langer. Mensen die voor doorsnee burgers nobele onbekenden zijn, worden hier als rocksterren ontvangen en gaan op de foto.

Twee pizza’s

Wie dit jaar naar Davos reist, kan niet om crypto heen. Al op de luchthaven van Zürich, waar de meeste internationale bezoekers landen, word je om de oren geslagen met reclame voor cryptomunten als Circle of handelsplatformen als Bitcoin Suisse. Ook op de Promenade in Davos zelf hebben crypto en blockchain hun plaats meer dan ooit opgeëist, met onder meer het Crypto House, de Blockchain Hub, de NFT Store en het Polkadot House, die de (grotendeels ongereguleerde) technologie willen promoten. Cryptomunt Tether deelde er zondag, net voor de officiële start van Davos, stukken pizza uit, om ‘Bitcoin Pizza Day’ in herinnering te brengen – de dag dat Lazlo Hanyecz, in 2010, 10.000 bitcoin betaalde voor twee pizza’s.

‘In 2018 kon je op crypto-events rustig binnen. Vandaag, met de aandacht van grote investeerders, is dat ondenkbaar’ Alexander Fazel  SwissBorg

‘Als je de nationale huizen even wegdenkt, palmt crypto tot 15 procent van de plaatsen voor privé­bedrijven in’, schat Alexander ­Fazel van het digitale investeringsplatform SwissBorg. Hij zakt al jaren af naar Davos en zag er hoe events rond crypto vanuit de rand naar het centrum van de aandacht opklommen. ‘In 2018 kon je nog overal rustig binnen’, zegt Fazel. ‘Vandaag, met de aandacht van grote investeerders, is dat ­ondenkbaar.’ Long, die voor de vijfde keer naar Davos is afgezakt, beaamt: ‘Drie jaar geleden waren we nergens. Nu zijn we overal.’

Ook binnen de muren van het officiële Forum zijn cryptomunten (en cryptomiljonairs) geen vreemde eend meer in de bijt. ­Onder anderen de ceo’s van Ripple (Brad Garlinghouse) en Circle ­(Jeremy Allaire) spraken er over ‘het nieuwe tijdperk van digitaal geld’, terwijl de burgemeester van Miami, Francis Suarez, kwam uitleggen waarom zijn stad de crypto­hotspot van de VS wil worden. Een andere sessie was dan weer gewijd aan de ecologische voetafdruk van digitale munten.

   • De munt die meer stroom verbruikt dan alle Belgen samen

Wall Street mee in bad

De pizza’s van Hanyecz zouden vandaag – ondanks de forse koersval van bitcoin – ruwweg 268 miljoen euro waard zijn. En grote investeerders op Wall Street zijn cryptomunten de laatste jaren ­serieus beginnen te nemen – ‘een keerpunt’, volgens Long. Maar dat kan niet verhinderen dat bitcoin en co. nog steeds op veel twijfel stuiten bij een deel van de Davos-veteranen, zoals Christine Lagarde, de topvrouw van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij noemde de munten onlangs nog ‘waardeloos’ en waarschuwde dat hun opmars de financiële stabiliteit ­bedreigt (zie inzet). ‘Maar intussen ontwikkelt de ECB zelf een digitale munt’, merkt Fazel op.

Ook de recente crash van de crypto­markt kan de adepten niet van hun stuk brengen. ‘De crypto­winter is aangebroken, en het kaf wordt nu van het koren gescheiden’, zegt Long. ‘We komen hier sterker uit.’

   • Hoe cryptomarkt 200 miljard dollar in 24 uur verloor

 

‘Een op tien gezinnen in Europa koopt cryptomunten’

Ruim één op de tien Europese gezinnen heeft geïnvesteerd in cryptomunten. Dat blijkt uit een studie van de Europese Centrale Bank (ECB). Voorzitter Christine Lagarde ­erkent dat crypto aantrekkelijk is, maar ze waarschuwt ook dat de munten waardeloos zijn en geen veilige haven bieden.

Het aandeel van gezinnen dat belegt in cryptomunten, verschilt van land tot land. In Frankrijk gaat het om 6 procent, in België net geen 10 procent en in Nederland heeft bijna 15 procent van de gezinnen cryptomunten gekocht. Het ­merendeel zegt minder dan 5.000 euro aan cryptomunten te bezitten. (blg)

Buitenland
 1. Video Noodweer slaat toe in Seoel: straten staan blank en zeker acht doden
 2. Video Live Oekraïne | Zelenski: ‘Westen moet alle Russische burgers verbannen’
 3. Video Witte dolfijn wordt overgebracht van Seine naar zoutwatertank: ‘Dit is een belangrijke dag’
 4. Minstens twee doden en dertig gewonden bij Israëlische operatie
 5. Risico op een nucleaire ramp ‘zeer reëel’ door beschietingen kerncentrale
 6. Taiwan start met militaire oefeningen om reactie bij Chinese aanval te simuleren
 7. Video Nam Donald Trump bewust geheime informatie mee uit Witte Huis? FBI valt binnen in landgoed van oud-president in Florida
 8. Podcast | Overleven in Charkov, verslag van onze reporter in Oekraïne
 9. Video Olivia Newton-John (73), bekend van ‘Grease’, overleden
 10. Hongaarse premier Viktor Orbán uit boot op zee gered
 11. Video ‘Weinig hoop’ voor beloega in Seine
 12. 'Het Amerikaanse klimaatakkoord kan een historisch keerpunt worden’
 13. Italiaanse partijvoorzitter Meloni roept op tot zeeblokkade voor boten van migranten
 14. Inmiddels vier sets menselijke resten gevonden in Amerikaans stuwmeer met historisch laag waterpeil
 15. Jonge wolfjes geboren op de Hoge Veluwe, maar ‘niet gewenst’
 16. Video Mexico houdt adem in: tien mijnwerkers zitten vast
 17. Video Frans leger wil laserwapen tegen drones inzetten op Olympische Spelen

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen