‘200 lichamen gevonden in kelder van ingestort woonblok in Marioepol’
  Foto: epa-efe

In de kelder van een ingestort appartementsgebouw in de Oekraïense havenstad Marioepol zijn 200 lichamen gevonden in verregaande staat van ontbinding. Dat heeft een medewerker van de Oekraïense overheid verklaard.

Volgens Petro Andriusjenko, adviseur van de burgemeester van Marioepol, werden er in de kelder van een appartementsgebouw de lichamen van 200 mensen gevonden. Marioepol is momenteel volledig in handen van de Russen en er werd dan ook gestart met het opruimen van puin. Tijdens die opruimingsacties zouden de lichamen gevonden zijn. Dat meldde hij op Telegram.

Volgens Anton Herasjtsjenk, adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken, zouden Russische troepen geprobeerd hebben om de lichamen te laten opruimen door de plaatselijke bewoners. Toen die weigerden, zouden de Russen het massagraf achtergelaten hebben.

Stank

‘Doordat de plaatselijke bevolking weigerde de lichamen van de doden te verzamelen en in te pakken, hebben de Russen de plaats verlaten’, zei Andriusjenko. ‘De lichamen van de doden bleven daardoor op hun plaats. De stank is bijna in de hele wijk te ruiken door gedeeltelijk ontmanteld puin.’

De oostelijke havenstad Marioepol werd zwaar gebombardeerd door het Russische leger. De laatste soldaten in de Azovstal-fabriek, het laatste Oekraïense bolwerk in de stad, gaven zich na een wekenlange belegering eind vorige week over.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig