Wie wil er nog werken in de bouw?

Vroeg opstaan, weekends en fysiek zwaar werk: veel jobkandidaten passen ervoor, merken ze in de horeca, zorg en bouw. “Onze sector is zoveel meer.”

Ook bij Bouwunie merken ze een mentaliteitswijziging. “De slinger slaat nu vaak te ver door, zowel qua werkomstandigheden als arbeidsvoorwaarden. Mensen verwachten vaak meer voor minder werk”, oppert Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

“Een gezonde werk-privébalans is belangrijk, begrijp me niet verkeerd. En bovendien zijn de meeste bouwbedrijven echte familiebedrijven die oog hebben voor het gezinsleven van hun medewerkers”, voegt hij eraan toe.

Drones en robots

Bovendien wil hij niet veralgemenen. “Er zijn zeker nog genoeg mensen die bijvoorbeeld wel eens langer willen werken. Alleen is het grote probleem voor werknemers dat de huidige arbeidswetgeving dit nauwelijks toelaat. Daarom vragen wij al langer om die te versoepelen, zodat wie wil werken, dat ook kan doen”, stelt hij.

En wat met het zware werk? “Dat fysieke aspect hoort er, in bepaalde jobs zoals metser of dakwerker, natuurlijk bij. Bovendien valt het niet meer te vergelijken met 15 of 20 jaar geleden. In de bouw doen heel wat nieuwe technologieën en innovaties hun intrede, van drones tot robots tot exoskeletten die het lichaam ontlasten.”

Bron: Jobat.be