camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

dinsdag 24 mei 2022 om 17.00 uur

1 Russen boeken terreinwinst in Donbas, zegt Londen

Na een aanval op een fabriek in Soledar, in de Donbas, is rook te zien.   afp

Rusland heeft enkele lokale terreinwinsten geboekt bij het offensief in het oosten van Oekraïne, zeggen de Britse geheime diensten. Moskou heeft de intensiteit van de operaties in de Donbas opgevoerd en probeert er verschillende steden te omsingelen, klinkt het dinsdagochtend in een update van het Britse ministerie van Defensie.

Volgens de Britten gaat het maar om een deel van de missie van Rusland om de hele Donbas te veroveren. Als de frontlinie in de Donbas verder naar het westen opschuift, zou dat logistieke moeilijkheden kunnen meebrengen voor de Russen.

De Britse regering publiceert geregeld informatie van de geheime diensten over het verloop van de Russische invasie in Oekraïne. Volgens Moskou gaat het om een desinformatiecampagne.

Volgens de Oekraïense generale staf proberen de Russische troepen het gebied rond Loehansk volledig te veroveren. ‘De vijand stopt niet met aanvallen’, zei de stad dinsdagochtend. De Russen proberen vooral Severodonetsk en Lysytsjansk te omsingelen.

De generale staf merkte ook op dat Rusland bij Severodonetsk grote verliezen leed. Die claim kan niet onafhankelijk worden gecontroleerd.

Ook waren er zware gevechten om de stad Bachmoet in het gebied Donetsk.

Volg het nieuws over de oorlog op de blog.

2 Time Magazine zet Zelenski op lijst van 100 meest invloedrijke mensen

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is door Time Magazine uitgeroepen tot een van de 100 meest invloedrijke mensen van 2022. ‘Met president Zelenski hebben de burgers van Oekraïne een staatsleider die hun moed en veerkracht waardig is, terwijl ze zelf overal in het land vechten voor hun thuis en hun vrijheid’, schrijft de Amerikaanse president Joe Biden erover. Voorts klinkt het dat Zelenski met zijn reactie op de Russische oorlog tegen zijn land, ‘zijn stempel op de geschiedenis heeft gedrukt’.

Ook de Russische president Vladimir Poetin staat op de lijst van de meest invloedrijke personen van het jaar van Time. Over hem zegt de gevangengenomen Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny dat de werkelijke missie van Poetin misschien is om ons een belangrijke les te leren. En ‘in 2022 heeft hij dat bijzonder goed gedaan’, schrijft Navalny voor het prestigieuze tijdschrift. ‘Hij heeft ons er opnieuw aan herinnerd dat een pad dat begint met “slechts een klein beetje verkiezingsmanipulatie” altijd leidt naar een dictatuur. En een dictatuur leidt altijd tot oorlog. Het is een les die we niet mogen vergeten.’

3 Zweden beveelt vijfde vaccindosis aan voor ouderen in de herfst

Zweden zal voor 65-plussers of kwetsbare personen een vijfde dosis van het coronavaccin aanbevelen in de herfst. Dat zegt minister van Volksgezondheid Lena Hallengren.

‘De pandemie is niet weg’, zei Hallengren op een persconferentie. Ze benadrukte het belang van vaccinatie en zei dat alle volwassenen een vierde dosis kunnen krijgen als ze dat willen. Het kan gaan om 60-plussers, maar ook om mensen die samenwonen met iemand die een hoog risico loopt bij covid-19.

4 Pro-Russische ex-president van Moldavië in de cel voor landverraad en corruptie

Igor Dodon.  reuters

De pro-Russische ex-president van Moldavië, Igor Dodon, is dinsdag opgepakt op verdenking van landverraad en corruptie. Dat heeft het parket van Moldavië bekendgemaakt. Door de oorlog in Oekraïne lopen ook de spanningen in Moldavië op tussen politici die tot de Russische invloedssfeer behoren en prowesterse politici.

‘Igor Dodon is opgepakt voor 72 uur. Hij wordt vastgehouden in het centrum voor voorlopige hechtenis van het Nationaal Centrum voor Corruptiebestrijding’, zegt een woordvoerder van procureur-generaal Mariana Chiorpec. Er zouden huiszoekingen aan de gang zijn op een tiental locaties. Het gaat om kantoren van de ex-president en om zijn huis in Chisinau, de hoofdstad van de voormalige Sovjetrepubliek.

Er loopt een onderzoek naar landverraad, passieve corruptie, financiering van een politieke partij door een criminele organisatie en illegale verrijking. De politie vermoedt dat Dodon in 2019 geld ontving van een politieke bondgenoot, de omstreden oligarch Vlad Plahotniuc. Plahotniuc leeft in ballingschap. Er zijn ook Amerikaanse sancties tegen Plahotniuc uitgevaardigd.

Dodon was president van Moldavië van 2016 tot 2020. Hij had de openlijke steun van Moskou. Het land heeft een Roemeenstalige meerderheid, maar ook een grote Russischtalige minderheid. Pro-Russische en prowesterse politici wisselen elkaar af aan de macht, wat herhaaldelijk tot politieke crises leidt.

5 Gelekte documenten tonen repressie van Oeigoeren in Xianjiang

Een nieuwe publicatie afkomstig uit een datalek onthult de omvang van vervolging en massa-internering van Oeigoeren, een moslimminderheid, in de Chinese autonome regio Xinjiang. Verschillende internationale media, waaronder BBC, USA Today, Le Monde en Der Spiegel, pakken dinsdag uit met de zogenoemde ‘Xianjiang Police Files’.

De publicatie omvat onder meer duizenden foto’s uit Xianjiang en biedt een zeldzame inkijk in de controversiële ‘heropvoedingskampen’ waar de Oeigoeren worden ondergebracht. China beweert steevast dat het om vrijwillige opleidingsfaciliteiten gaat, maar die beweringen worden in de documenten ontkracht. Volgens de internationale media is er dan ook sprake van sterk bewijs van repressie en sociale uitsluiting van de moslimminderheid.

De ‘Xianjiang Police Files’ vallen samen met het bezoek van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Michelle Bachelet aan China. Het is de eerste keer in zeventien jaar dat een VN-mensenrechtencommissaris het land bezoekt. Ze is ook van plan de autonome regio te bezoeken.

6 Foto’s uitgelekt waarop te zien is hoe Boris Johnson het glas heft in volle lockdown

Boris Johnson heft het glas.  reuters

Foto’s van de Britse premier Boris Johnson die het glas heft in Downing Street in 2020, in volle lockdown, leiden opnieuw tot de beschuldiging dat hij gelogen heeft. De foto’s lekten uit vlak voor de publicatie van het langverwachte rapport naar ‘partygate’.

De foto’s die ITV News maandagmiddag publiceerde, werden genomen op een afscheidsdrink voor communicatiechef Lee Cain op 13 november 2020, een paar dagen na de afkondiging van de tweede lockdown in Engeland. Op de foto’s is te zien hoe Johnson het glas heft met verschillende mensen rond een tafel waarop enkele flessen wijn en eten staan.

De politie voerde onderzoek naar de afscheidsdrink. Ze onderzocht ook enkele andere feestjes die tijdens de coronapandemie in regeringskringen werden georganiseerd, een schandaal dat beter bekend is onder de naam ‘partygate’. Toen Johnson in december 2020 in het parlement een vraag kreeg over het feestje, hield Johnson vol dat er die dag geen feest was geweest en dat hij zeker was dat de coronaregels niet geschonden waren.

7 Ruim 1.500 banen gingen in 2020 verloren in Vlaamse cultuursector

De cultuursector in Vlaanderen klokte eind 2020 af op 45.536 arbeidsplaatsen tegenover 47.104 het jaar voordien. De daling is te wijten aan de coronamaatregelen, leren cijfers van Statistiek Vlaanderen dinsdag.

Tussen 2015 en 2019 bleef het aantal arbeidsplaatsen zowat stabiel rond de 47.000 arbeidsplaatsen. ‘In 2020 was er als gevolg van de covid-19-maatregelen in de sector een daling van de tewerkstelling te zien.’ Tussen eind 2019 en 2020 verdwenen 1.568 banen. Ook het aantal plaatsen van tewerkstelling nam af, van 5.629 tot 5.609.

‘In 2020 bevond het grootste aandeel van de culturele tewerkstelling zich in de educatiesector, gevolgd door de bibliotheken, archieven en musea. De drukkerijen en de sectoren rond creatieve activiteiten, kunst en amusement en de verenigingen waren in 2020 goed voor een aandeel van meer dan 10 procent van de culturele tewerkstelling.’

Ook de tewerkstelling in de brede sportsector daalde in coronajaar 2020. Het gaat om een afname met 1.100 banen (-6 procent) tot 15.837 arbeidsplaatsen. ‘Door de covid-19-maatregelen waren in 2020 een aantal sporten tijdelijk verboden en sportcentra tijdelijk gesloten.’ Ook hier gaat het om cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) die Statistiek Vlaanderen bewerkte.

8 Twee gebouwen ontruimd na gaslek in centrum Brussel

In het centrum van Brussel werden vanmorgen twee gebouwen ontruimd na een gaslek, dat ontstond tijdens werkzaamheden. Intussen zijn de gebouwen opnieuw vrijgegeven, maar een kleine perimeter blijft van kracht.

‘Netbeheerder Sibelga zet lassers in om het lek definitief te dichten. Slechts enkele gebruikers van het gasnet hebben hinder ondervonden’, aldus Walter Derieuw, woordvoerder van de brandweer.

De brandweer werd rond 7.45 uur opgeroepen naar de Nieuwbrugstraat, vlak bij het De Brouckèreplein, voor een gaslek in de middendrukleiding op de openbare weg. Daardoor moesten twee kantoorgebouwen aan de centrale Emile Jacqmainlaan worden ontruimd.

9 Lufthansa bevestigt bod op opvolger Alitalia

  afp

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, de moedergroep van Brussels Airlines, heeft samen met de Zwitserse rederij MSC een bod ingediend om een meerderheidsbelang te verwerven in luchtvaartmaatschappij ITA Airways, de opvolger van Alitalia. Dat heeft Lufthansa officieel bevestigd.

Biedingen konden tot maandag worden ingediend bij de Italiaanse regering. Het is niet duidelijk of er nog andere gegadigden zijn. Wel was sprake van een mogelijk bod van de op reizen en toerisme gerichte Amerikaanse investeringsfirma Certares Management, die de steun zou hebben van de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep Air France-KLM en het Amerikaanse Delta Air Lines.

De Italiaanse minister van Financiën Daniele Franco zei eerder dat hij de privatisering van ITA tegen eind juni rond wil hebben.

Alitalia was al sinds 2002 verlieslatend en ging in 2017 failliet. De Italiaanse regering hield de maatschappij nog tot oktober 2021 in de lucht, waarna ze werd vervangen door de afgeslankte opvolger ITA Airways. Rome wil een minderheidsbelang behouden in ITA.

10 Geen enkel potje babyvoeding voldoet aan alle eisen, zegt Test Aankoop

  ID/ Lieven Van Assche

Test Aankoop heeft 64 kant-en-klare groentepapjes voor baby’s onderzocht. Geen enkel potje bevat alle voedingsstoffen die een baby tussen 6 en 12 maanden nodig heeft, besluit de consumentenorganisatie. Test Aankoop heeft de FOD Volksgezondheid en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) daarover ingelicht.

Vooral toegevoegde vetstoffen zijn veel te weinig aanwezig, geen enkel potje komt zelfs maar in de buurt van de vooropgestelde 10 gram. Om te kunnen groeien heeft een baby voldoende vetstoffen nodig.

Test Aankoop ontdekte ook dat de helft van alle potjes uit de test meer dan 5 gram eiwitten bevat. Hoewel er geen wettelijk maximum is, bevat een groentepapje het best niet te veel eiwitten. Baby’s drinken vaak veel melk, wat ook een belangrijke bron van eiwitten is. Meer eiwitten nemen dan nodig kan de nieren overbelasten en kan leiden tot obesitas op latere leeftijd.

Niet te missen

De podcasts van De Standaard