Op het Wereld Economisch Forum in Davos roept een groep miljonairs de politieke leiders op om henzelf, de allerrijksten, meer te belasten.

150 superrijken van over de hele wereld hebben de open brief van de Patriotic Millionaires al ondertekend. Daarmee roepen zij de overheden op om de rijken – zijzelf, dus – de crisis te laten betalen. Enkelen van hen zijn deze week ook naar het Zwitserse Davos getrokken, waar het jaarlijkse Wereld Economisch Forum plaatsvindt. Niet om binnen te debatteren met politieke leiders en hun collega-superrijken, maar om buiten op straat tussen de andere betogers hun boodschap kracht bij te zetten.

‘Terwijl de rest van de wereld lijdt onder de economische crisis, komen politici en miljonairs hier samen om de keerpunten in de geschiedenis te bespreken’, aldus de Britse miljonair en initiatiefnemer Phil White aan de BBC. ‘Het is schandalig dat onze politieke leiders zo alleen luisteren naar de mensen die de crisis het minst voelen en die bovendien vaak heel lage belastingen betalen. De enige geloofwaardige uitkomst van deze bijeenkomst is om de rijksten te belasten en wel nu meteen.’

De vereniging heeft eerder voorgesteld om een rijkentaks van 2 procent in te voeren voor de vermogens boven de 5 miljoen dollar, 3 procent vanaf 50 miljoen en 5 procent voor miljardairs. Dat zou volgens hen wereldwijd 2,52 biljoen dollar moeten opleveren. Een opvallende voorvechter van de beweging is Disney-erfgenaam Abigail Disney.

Volgens Marlene Engelhorn, die ook als miljonair aan de deuren van Davos protesteert, is de ongelijkheid wereldwijd toegenomen. De groep superrijken groeit, maar tegelijk worden er elk jaar miljoenen nieuwe mensen in extreme armoede geduwd. ‘Ik kan niet blijven wachten tot iemand anders het initiatief neemt om hier iets aan te doen’, aldus Engelhorn.

In Davos komen zo’n 2.500 politieke leiders en zakenmensen bijeen om de staat van de wereld te bespreken. Deze keer was de Oekraïense president Volodomir Zelenski de eregast. Hij mocht de conferentie via een videoverbinding openen.