Ellen van Dijk fietst nieuw werelduurrecord: ‘Blij toen ik hoorde dat het voorbij was’
Ellen van Dijk.  Foto: afp

De Nederlandse wielrenster Ellen van Dijk (Trek-Segafredo) heeft in het Zwitserse Grenchen het werelduurrecord bij de vrouwen flink aangescherpt. Ze heeft in 60 minuten een afstand afgelegd van 49,254 kilometer. Het vorige record stond op 48,405 kilometer.

Ellen van Dijk mag zich vanaf vandaag de nieuwe werelduurrecordhouder noemen bij de vrouwen. De 35-jarige Nederlandse fietste in één uur tijd maar liefst 49,254 kilometer bij elkaar. Ze doet daarmee ruimschoots beter dan het vorige record van de Britse Joscelin Lowden. Eind vorig jaar legde zij in een uur 48,405 kilometer af.

Onderweg flirtte van Dijk zelfs even met het voormalige record van Eddy Merckx, dat goed was voor 49,431 kilometer. In de slotfase moest de wereldkampioene tijdrijden dan toch wat gas terugnemen.

‘Op het einde werd het allemaal een beetje wazig en was ik blij toen ik hoorde dat het voorbij was’, zei de wielrenster van Trek-Segafredo na afloop in een kort interview met de Duitse oud-wielrenner Jens Voigt.

‘Ik startte en toen heb ik ergens rond de 190 rondjes alleen een zwarte lijn gezien’, zei van Dijk over haar aanval. ‘Ik was in het begin een beetje zenuwachtig, maar had het onder controle. Na een halfuur wist ik met mijn rondjes van 18,1 dat ik het record zou pakken als ik niet veel langzamer zou gaan rijden.’

‘Als ik me goed voelde, wilde ik na 45 minuten nog versnellen, maar in plaats daarvan ging ik langzamer’, vervolgde de Nederlandse. ‘Dat betekende dat dit was wat er voor vandaag inzat. Ik ben heel blij dat ik het record heb.’