Gitaar Kurt Cobain geveild voor 5 miljoen dollar
  Foto:  AFP

De blauwe gitaar waar Nirvana-frontman Kurt Cobain op speelde in de videoclip van ‘Smells like teen spirit’ is geveild voor 5 miljoen dollar (4,7 miljoen euro). Dat is volgens veilinghuis Julien’s Auction meer dan verwacht.

Vooraf werd verwacht dat de blauwe Fender Mustang een bedrag van zo’n 800.000 dollar op zou brengen. De gitaar, die de afgelopen twaalf jaar in het Museum of Pop Culture in Seattle te zien was, was de favoriet van Kurt Cobain. ‘Ik ben linkshandig en het is niet simpel om een betaalbare gitaar van hoge kwaliteit voor linkshandigen te vinden’, zei hij in een interview met Guitar World. ‘Van alle gitaren ter wereld is de Fender Mustang mijn favoriet.’

Een ander item van Cobain, zijn Dodge Dart uit 1965, bracht 375.000 dollar op. De opbrengst gaat voor een deel naar een liefdadigheidsinstelling voor geestelijke gezondheidszorg. Cobain kampte zelf met psychologische problemen.

Op de veiling werden ook talloze items van andere beroemdheden verkocht. Een akoestische gitaar van countryzanger Johnny Cash ging voor 437.500 dollar naar de hoogste bieder. Ook enkele spullen van Madonna gingen onder de hamer. Zo bracht de op Marilyn Monroe geïnspireerde jurk uit de videoclip van ‘Material girl’ 287.500 dollar op. De door Bruce Springsteen handgeschreven songtekst van ‘Born to run’ bracht 44.800 dollar op.

In totaal werden 1.300 items geveild. Het driedaagse Music Icons Auction Event, gehouden in Hard Rock Cafe New York, bracht in totaal bijna 15 miljoen dollar op.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig