Weerbericht | Tot 20 liter regenval: code geel in meerdere provincies
  Foto:  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Er is maandagnamiddag veel bewolking met buien, die vooral over de oostelijke helft van het land redelijk pittig kunnen worden. Er wordt veel neerslag in korte tijd verwacht, onweer en kans op zware windstoten en eventueel wat hagel. Het KMI roept daarom op diverse plaatsen ‘code geel’ uit.

Tussendoor is er echter af en toe ook wat zon mogelijk. In het westen verwacht het KMI geregeld regenperioden. De maxima liggen tussen 17 graden aan zee en 23 of 24 graden in het noordoosten.

In de provincies Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen geldt code geel tot omstreeks 21 uur. Dat betekent dat er rekening moet worden gehouden met onweer, met lokaal tussen 10 en 20 liter neerslag per vierkante meter. Dezelfde waarschuwing is ook van tel voor het Brussels gewest en voor de provincies Luik, Waals-Brabant, Namen en Luxemburg. Het noodnummer 1722 voor niet-levensbedreigende oproepen door stormschade is nog steeds actief, laat de FOD Binnenlandse Zaken weten.

In de provincie West-Vlaanderen geldt dan weer code geel voor regen. ‘In het westen verwachten we de komende uren vrij veel regen. Vooral in de Westhoek kan er op sommige plaatsen tussen 10 en 20 l/m² vallen in een uur tijd’, aldus het KMI.

Maandagavond is er nog veel bewolking, met vooral in het noordoosten van het land nog kans op enkele felle onweersbuien, die vrij snel doortrekken richting Nederland en Duitsland. De minima liggen tussen 7 graden in de Hoge Venen en 10 of 11 graden in Laag-België.

Op de kaart hieronder ziet u de voorspelling voor de komende uren en dagen. Verschuif de cursor om de neerslag in uw regio te meten.

Dinsdag wisselen opklaringen af met zwaarbewolkte perioden. Er vallen geregeld buien. In de namiddag verwacht het KMI vooral over het noordwesten enkele stevige buien, die mogelijk vergezeld worden van een donderslag. Daarna wordt het vanaf de kust droger en zonniger. De maxima liggen tussen 13 of 14 graden in Hoog-België en 17 graden in Laag-België. Dinsdagavond en -nacht worden droog met brede opklaringen, bij minima tussen 6 en 9 graden.

Woensdag begint met mooie, zonnige perioden. Vervolgens wordt het vanaf de kust wisselend tot zwaarbewolkt met vooral over de westelijke helft van het land kans op een buitje. De maxima liggen tussen 15 graden in de Hoge Venen en 19 graden in de Kempen.

Donderdag is het vaak zwaarbewolkt met enkele buitjes, vooral in Hoog-België. In het westen blijft het mogelijk droog met vrij brede opklaringen. De maxima liggen tussen 15 en 20 graden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig