Azovstal-fotograaf deelt laatste foto’s voor overgave
Een soldaat van het Azov-regiment staat op de ruïnes van de fabriek.  Foto:  AP - Dmytro Kozatsky

‘Dat was het.’ Voor zijn overgave deelde de Oekraïense fotograaf Dmytro Orest ­Kozatsky (26) nog een laatste reeks beelden vanuit de belegerde Azovstalfabriek.

Op 20 mei deelde de Azov-fotograaf mee dat hij van plan is om zich over te geven aan de Russen, zoals vele honderden medestrijders al deden. ‘Terwijl ik gevangen zit, laat ik jullie foto’s in de best mogelijke kwaliteit’, stelt hij. ‘Maak er inzendingen van voor alle journalistieke en fotografische wedstrijden. Als ik iets win, zal dat plezant zijn bij mijn vrijlating.’

Hoe ellendig het lot van de resterende soldaten in de fabriek was, had hij de wereld eerder al getoond, toen hij erin slaagde een reeks foto’s naar buiten te krijgen van gewonde Oekraïense soldaten. Mannen met geamputeerde armen en benen, of ontstoken wonden.

De jonge fotograaf maakte deel uit van de communicatiedienst van het Azov-regiment in Marioepol. Hoe groot die dienst is en hoe die precies georganiseerd was, is onduidelijk.

Azovstal-fotograaf deelt laatste foto’s voor overgave
Het laatste beeld dat Dmytro Kozatsky van zichzelf de wereld in stuurde.  Foto:  ap- Dmytro Kozatsky

De Azovstal-site werd wekenlang belegerd door Russische troepen, en viel vrijdagavond in Russische handen, nadat de laatste soldaten zich hadden overgegeven. Ze zijn weggevoerd met Russische bussen en ambulances. Waarheen is niet duidelijk. Hun lot evenmin.

Oekraïne hoopt op een ruil met Russische krijgsgevangen, maar in Rusland gaan stemmen op om de Azov-strijders te vervolgen.

Azovstal-fotograaf deelt laatste foto’s voor overgave
Foto:  ap

Nu de laatste Oekraïense verzetshaard in de strategisch belangrijke havenstad is gevallen, lijkt Rusland zich volgens het Oekraïense ministerie van Defensie volop op de oostelijke Donbas-regio te focussen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig