Belgische Stéphanie Huang naar finale Koningin Elisabethwedstrijd
Stephanie Huang.   Foto:  belga

Stéphanie Huang gaat door naar de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd. Ze is de enige Belgische kandidaat van de prestigieuze muziekwedstrijd die dit jaar voor cello wordt gehouden.

De organisatoren van de Koningin Elisabethwedstrijd maakten de twaalf finalisten in de nacht van zaterdag op zondag kort na middernacht bekend. Huang is 26 en komt uit Henegouwen. Haar zus Sylvia Huang werd in 2019 nog laureaat en publiekswinnaar in de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool. Ze komen uit een muzikale familie. Vader is violist, moeder celliste.

In de eerste ronde kwam Huang zelfverzekerd en zelfbewust over. Dat ze voor een thuispubliek speelt, ziet ze als een voordeel. ‘Als je op de scène zit, voel je de band met het publiek, de warmte, zelfs nog voor je begint te spelen’, zei ze eerder aan onze krant. ‘Het doet echt deugd om je zo ondersteund te voelen.’

Andere finalisten

Bij de twaalf finalisten zijn verder vier Koreanen (Taeguk Mun, Hayoung Choi, Woochan Jeong en Sul Yoon) en ook telkens één cellist uit China (Yibai Chen), uit Servië (Petar Pejcic), uit Oekraïne (Oleksiy Shadrin), uit Estland (Marcel Johannes Kits), uit Oostenrijk (Jeremias Fliedl), uit Canada (Bryan Cheng) en uit Zwitserland (Samuel Niederhauser).

De finalisten gaan nu, volgens de volgorde van hun loting, naar de Muziekkapel Koningin Elisabeth om er in afzondering het grote plichtwerk van Jörg Widmann in te studeren. Daarnaast zullen ze elk een concerto naar keuze vertolken, samen met het Brussels Philharmonic onder leiding van Stéphane Denève.

Tweede keer cello

De finale van de Koningin Elisabethwedstrijd 2022 voor cello vindt van 30 mei tot 4 juni plaats in Bozar. Het is nog maar de tweede keer dat de cello centraal staat in de Koningin Elisabethwedstrijd. In 2017 won de Fransman Victor Julien-Laferrière.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig