Démare sprint naar derde ritzege in Giro
Démare boekte zijn achtste zege in de Ronde van Italië.  Foto:  AFP

Arnaud Démare heeft de dertiende rit in de Ronde van Italië gewonnen. De Fransman haalde het in een sprint voor Phil Bauhaus en Mark Cavendish.

Hoe kwam de zege tot stand?

Nog maar eens in een massaspurt. Ook al rekende het peloton de vier vluchters slechts helemaal op het einde in. Voor Démare was het zijn achtste zege in de Ronde van Italië. Zonder ongelukken neemt de Picardiër voor de tweede keer de puntentrui mee naar Frankrijk.

Démare hield de van veel te ver komende Duitser Phil Bauhaus af terwijl Cavendish wel probeerde uit het wiel van de Fransman te komen, maar hij miste frisheid om zijn kattensprong met succes af te ronden.

Wie reed zich in de kijker?

Eerst Filippo Tagliani. De tactiek van het kleine Drone Hopper-Androni Giocattoli is heel simpel. Ploegbaas Gianni Savio dropt ofwel deze Italiaan of Mattia Bais in de aanval. Na een gevecht van acht kilometer besloot puntentruidrager Arnaud Démare dat hij kon leven met een vlucht van vijf waarin naast bovengenoemde ook de Nederlanders Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma), Julius van den Berg (EF Education-EasyPost), Mirco Maestri (Eolo-Kometa) en Nicolas Prodhomme (AG2R-Citroën) zaten. Waarna de mannen van Groupama-FDJ de weg voorin blokkeerden en besloten wat te slenteren langs de Ligurische kust.

Tagliani zat al de vijfde keer mee in de vlucht van de dag. De 26-jarige Italiaan pakte in de eerste tussensprint de volle buit en loste op 100 km van de finish voorin de rol. Opdracht volbracht.

Verder leek het alweer een vrij saaie rit te worden waarin de vier maximaal een kleine zeven minuten voorsprong kregen in de buurt van de Colle di Nava, wat best spannend was. Het peloton moest alle zeilen bijzetten om de vier vluchters tot de orde te roepen. Pas na de enige hindernis van de dag (Eenkhoorn kwam als eerste over de top) bundelden Groupama-FDJ, Israel-Premier Tech (voor Nizzolo) en Team DSM (voor Bol/Dainese) en Quick-Step Alpha Vinyl de krachten, maar het was al op 20 km van de finish duidelijk dat het een dubbeltje op zijn kant zou worden. Meer zelfs, daar al moest Arnaud Démare jongens van zijn lead-out in de loopgraven jagen, want voorin bleven ze hard doorgaan. In tien kilometer tijd werd anderhalve minuut voorgift weggeknabbeld. Waardoor de vier vluchters met een voorsprong van één minuut de laatste tien kilometer in gingen. Op 1100 meter van de finish sprong Julius van den Berg weg, maar daarmee verstoorde hij ook de samenwerking. Pascal Eenkhoorn haalde hem terug, maar het peloton zat dan al op tgv-snelheid.

Wat deden de favorieten?

De Giro speelde vrijdagmiddag Romain Bardet kwijt, de man die afgelopen zondag nog bijna won op de Blockhaus. Zijn opgave is niet alleen een klap voor de Fransman en zijn Team DSM, maar ook voor de Ronde van Italië zelf die niet breed zit in de grote namen. De winnaar van de Tour of the Alps raakte donderdagmiddag bevangen door de warmte, werd ‘s avonds ziek en zijn maag werd er niet beter op. Daarmee krijgt ploegmaat Thymen Arensman tegen wil en dank nu vrije baan om zelf een leuke eindklassering na te jagen.

Dan is er nog Juan Pedro López die zijn tiende leiderstrui ging afhalen. Daarmee rijdt de Spanjaard van Trek-Segafredo zich voor zijn land in de geschiedenis van de Giro d’Italia.

Wat deden de Belgen?

Net als in de donderdagrit naar Genua kwamen onze landgenoten niet echt in het stuk voor. Dries De Bondt was met een zevende plaats de eerste landgenoot in de groepsspurt. Edward Theuns (Trek-Segafredo), eerder al goed voor drie rituitslagen in de top-tien, werd zestiende.

Verder nog iets dat u moet weten?

Het ging in de finale zo hard, dat er op iets minder dan dertig kilometer van de finish een breuk kwam in het peloton. In de laatste groep zaten vooral renners die geen belang hadden bij het resultaat van de dag, zoals Simon Yates .

Uitslag rit 13
1. Arnaud Démare (FRA) in 3u18’16”
2. Phil Bauhaus (DUI)
3. Mark Cavendish (GBR)
4. Fernando Gaviria (COL)
5. Alberto Dainese (ITA)
6. Simone Consonni (ITA)
7. Dries De Bondt
8. Giacomo Nizzolo (ITA)
9. Andrea Vendrame (ITA)
10. Tobias Bayer (OOS)