camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

vrijdag 20 mei 2022 om 17.00 uur

Mondmaskers mogen vanaf maandag thuisblijven. Fred Debrock

1Overlegcomité schrapt mondmasker op openbaar vervoer

Het mondmasker is vanaf maandag niet meer verplicht op het openbaar vervoer. Dat heeft het Overlegcomité vrijdag digitaal goedgekeurd. De mondmaskerplicht geldt wel nog in ziekenhuizen, bij de huisdokter en in apotheken. Het Overlegcomité raadt de bedekking voor mond en neus ook aan op drukke plaatsen en in zorgomgevingen zoals woonzorgcentra of het ziekenhuis.

Tijdens zorgmomenten, zoals wassen, of tijdens medische handelingen moeten medewerkers en artsen nog een mondmasker blijven dragen, preciseert Hilde Crevits (CD&V). ‘Het gaat nu eenmaal om kwetsbare mensen, die beschermd moeten worden bij nauwe fysieke contacten’, zegt Arne Debrabandere, woordvoerder van de minister.

Het verbod op niet-essentiële reizen van buiten de EU wordt opgeheven. Wie van buiten de EU komt moet ook geen verplichte test afleggen op dag 1 en 7. Een geldig CST is ook niet meer nodig. Al houdt het Overlegcomité een slag om de arm: wie uit een land komt met een nieuwe zorgwekkende variant, kan wel beperkingen of voorwaarden worden opgelegd.

De coronabarometer die sinds maart dit jaar op code geel stond, wordt gedeactiveerd. De luchtkwaliteitsnormen worden verankerd in een nieuwe wet.

2Rusland draait gaskraan naar Finland dicht

Finland is het derde land in Europa dat wordt afgesneden van Russisch aardgas, nadat het heeft geweigerd daarvoor in roebel te betalen.

Volgens de Finse gasinvoerder Gasum Oy krijgt het land vanaf zaterdag geen gas meer uit Rusland. Het bedrijf zegt zijn klanten vanuit andere kanalen te zullen bevoorraden. De impact lijkt beperkt. Aardgas is maar goed voor vijf procent van de totale energiemix van Finland. Het wordt vooral in de industrie gebruikt.

Eerder draaide Rusland de gaskraan al dicht naar Polen en Bulgarije.

Volg de nieuwste evoluties over de oorlog in Oekraïne in onze blog.

3Voormalig bondskanselier Schröder stapt op bij Russische oliegigant

De voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder wil zijn zitje als hoofd van de raad van toezicht van het Russische staatsoliebedrijf Rosneft opgeven. Dat meldt het bedrijf vandaag. Sinds de Russische inval in Oekraïne staat Schröder, sedert jaren een vriend van de Russische president Vladimir Poetin, onder toenemende internationale druk om zijn banden met Rusland. Het is voor hem ‘onmogelijk’ geworden zijn mandaat te verlengen, zegt Rosneft.

De begrotingscommissie van het Duitse parlement besloot gisteren enkele privileges voor de oud-regeringsleider te schrappen. De 78-jarige Schröder beschadigt het aanzien van Duitsland in de wereld door geen afstand te nemen van president Poetin, luidde de kritiek uit de Bondsdag. Schröder raakt een door de staat betaald kantoor met personeel kwijt.

Schröder was bondskanselier voor de SPD van 1998 tot 2005. Later ging hij onder meer aan de slag voor de Russische energiegiganten Gazprom en Rosneft.

Met Schröder stapt ook de Duitse zakenman en ceo van Nord Stream 2, Matthias Warnig op. Ook vijf buitenlandse managers hebben al ontslag genomen.

4Mogelijk link via feestje tussen twee besmettingen met apenpokkenvirus

Er is een tweede persoon in ons land besmet met het apenpokkenvirus. Dat schrijft viroloog Marc Van Ranst op Twitter. Een labo in Leuven, waar ook viroloog Marc Van Ranst aan verbonden is, heeft een tweede geval gediagnosticeerd. Het gaat om een man uit Vlaams-Brabant.

De twee cases zijn ‘epidemiologisch gelinkt’, tweette Van Ranst nog. Volgens VRT Nws waren beide bevestigde gevallen op hetzelfde feestje.

Wat weten we over het apenpokkenvirus?

De apenpokken worden veroorzaakt door een virus. Dat behoort tot dezelfde familie als de pokken, die in 1980 officieel zijn uit­geroeid. De symptomen lijken ook op die van de pokken: koorts, hoofdpijn, spierpijn, rillingen en uitslag. Op de huid vormen zich blaasjes, gevuld met helder vocht of pus. Op een gegeven moment breken die blaasjes open en vormen zich korstjes.

Sinds kort werden in verschillende Europese landen gevallen ontdekt. Het eerste Belgische geval werd gisteren gesignaleerd.

5Schaarbeekse schepen dient een klacht in tegen collega voor handtastelijkheden

De Schaarbeekse schepen Michel De Herde (Défi).  belga

De Schaarbeekse schepen van Gelijke Kansen Sihame Haddioui (Ecolo) beschuldigt haar collega Michel De Herde (Défi) van seksisme en handtastelijkheden.

De feiten dateren al van oktober 2021. Op een gemeenteraad zaten Haddioui en De Herde naast elkaar. Aan de krant Le Soir zegt Haddioui dat haar collega ongepaste opmerkingen begon te maken. Hij zou haar vervolgens gecomplimenteerd hebben over haar borsten en zijn hand op haar dij gelegd hebben. Ze veegde zijn hand meteen weg. Het incident was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen, want De Herde had volgens Haddioui al een geschiedenis van schunnige grappen aan haar adres.

De burgemeester greep in februari al in en besloot dat de twee niet meer naast elkaar mochten zetelen. Maandag heeft Haddioui formeel een klacht ingediend. De Herde ontkent.

6Tienjarige staatsbon krijgt rentevoet van 1,30 procent

De nieuwe staatsbons die ons land vanaf 4 juni uitgeeft, zullen een rentevoet hebben van 0,70 procent voor de vijfjarige bon en van 1,30 procent voor de tienjarige bon. Dat meldt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V).

Eerder deze week maakte het Federaal Agentschap voor de Schuld bekend dat het opnieuw staatsbons zal uitgeven. Het was echter tot vandaag wachten welke rentevoet zou worden gehanteerd.

7Griekse componist Vangelis overleden

Vangelis.  epa-efe

De Griekse componist en toetsenist Vangelis is op 79-jarige leeftijd overleden. De peetvader van de newagemuziek won een Oscar met zijn filmmuziek voor Chariots of fire en scoorde een wereldhit met ‘Conquest of paradise’.

Vangelis heette eigenlijk Evangelos Odysseas Papathanasiou. Hij stierf al dinsdag, melden Griekse media, zonder een doodsoorzaak te geven.

In eigen land werd hij in de jaren 60 populair met zijn groep Formynx. Nadien stichtte hij met zijn landgenoot Demis Roussos rockgroep Aphrodite’s Child. In Europa scoorde de groep verschillende hits, waaronder ‘Rain and tears’.

De grote doorbraak kwam er echter pas in 1981, met de soundtrack voor de film Chariots of fire. Het titellied belandde wereldwijd in de hitparades en zette het typische synthesizergeluid van Vangelis op de kaart. Nadien werd Vangelis een veelgevraagd componist van soundtracks voor films en documentaires. Zo maakte hij ook de muziek voor Blade runner van Ridley Scott en 1492 Conquest of paradise van dezelfde regisseur.

Postuum | Vangelis, de newagecomponist die new age saai vond

8AA Gent houdt trainer Hein Vanhaezebrouck langer aan boord

Hein Vanhaezebrouck en AA Gent gaan nog wat langer met elkaar door. De trainer heeft een contractverlenging tot 2024 getekend.

Vanhaezebrouck werd in december 2020 opnieuw aangesteld als coach, na een eerdere succesvolle periode tussen 2014 en 2017. Zijn contract liep af in juni van dit jaar, ‘maar de onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst werden succesvol afgerond’, aldus de club.

Het voorbije seizoen werd AA Gent vijfde, waardoor het nipt de Champions’ play-offs miste. Het verzekerde zich wel van winst in de Europese play-offs, maar was door winst van de Croky Cup al zeker van een ticket voor de Europa League.

9Oud-journalist Terry Verbiest overleden

Terry Verbiest, de eerste hoofdredacteur van TV Brussel, is gisteravond op 66-jarige leeftijd overleden, meldt de Brusselse nieuwssite Bruzz vandaag.

Na journalistieke stappen bij de toenmalige BRT en bij VTM, waar hij als rechterhand van toenmalig hoofdredacteur Jan Schodts mee vorm gaf aan de nieuwsdienst, werd hij er ook de eerste eindredacteur en presentator van Telefacts.

Verbiest stampte als hoofdredacteur-directeur (1993-1995) mee de Nederlandstalige regionale tv-zender in Brussel uit de grond. Nadien presenteerde hij onder meer het Vrije Westen op Radio 1 en werkte als directeur informatie bij VT4 en nadien voor Woestijnvis, waar hij hoofdredacteur was van het weekblad Bonanza.

Na een korte tijd in dienst van staatssecretaris Els Van Weert (Spirit), werkte hij als eindredacteur van Big Brother bij Endemol en als communicatieverantwoordelijke bij Alfacam. Verbiest was ook jarenlang communicatieverantwoordelijke bij voetbalclub SK Lierse.

Terry Verbiest was al een paar maanden opgenomen in het ziekenhuis na een ingreep. Die kwam hij niet te boven, aldus Bruzz.

10Code oranje voor stormweer in Limburg

Na een eerdere stormwaarschuwing voor grote delen van het land, meldde het KMI vrijdagmiddag dat enkel nog in de provincie Limburg code oranje geldt. Bij code oranje wordt er zeer veel wind verwacht, waarbij (belangrijke) schade of overlast op grotere schaal mogelijk is en het verkeer ernstige hinder kan ondervinden.

Door de stormwaarschuwing raadt Brussels Airport vliegtuigreizigers aan om online te verifiëren of hun vlucht niet is vertraagd of uitgesteld. Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft in overleg met buurlanden Frankrijk en Duitsland preventief al vijf vluchten geschrapt.

Het onweer richtte gisteren al heel wat schade aan in Vlaanderen.

Niet te missen

De podcasts van De Standaard